Monday, March 21, 2011

Camne nak layari laman web yang kena block.



Kali ni shino nak share sikit pasal knowledge yang shino baru dapat. Tiap kali korang surf internet, ade tak website yang korang tak leh layari?besenye kalau kat sekolah @ kolej @ universiti, korang punye network admin akan filter korang punye network @ block website tertentu. Btul tak?

Untuk pengetahuan korang, network admin kebiasaannye akan block gune DNS(Domain Name Service). Dalam router, diorang akan filter website n IP address yang tak sepatutnye korang layari. So, korang tak akan boleh ke website tu sebab korang gune DNS tersebut. Camne kalau korang ade website yang korang nak layari, tapi korang nak layari jugak.

Kebanyakan orang akan gune proxy kalau nak layari jugak. Shino tak nak cerita pasal proxy kat sini. Maybe len kali la kot.

Camne nak tukar DNS Ip kat pc/laptop korang?caranye camni:

1 - Bukak control panel korang, pastu tekan network and sharing center.
2 - Dekat connection, ade connection pe yang korang connect kan?tekan benda tu.(Shino punye wireless network connection)
3 - Pastu korang tekan properties.
4 - Die kuar network connection properties kan?Tekan internet protocol version 4, pastu tekan properties.
5 - Die akan kuar cam gambar kat bawah ni kan?



6 - Korang tekan kat use the following DNS server address.
7 - korang masukkan preferred DNS server 8.8.8.8
8 - korang masukkan alternate DNS server 8.8.4.4
9 - Pastu tekan ok, pastu close semua.

korang try layari laman web yang kena block tu. leh tak?Semoga berjaya.

P/S: Shino wat kat shino punye network, ok je. takde masalah. untuk pengetahuan korang la, DNS server yang shino bagi ni, google punye free DNS server. setakat ni, google takde block pape lagi la.

4 comments:

cik blogger said...

wohooo...
dah lama cari benda mcm ni..
tp kite dh hbs study dh..
xpe, kalau la pasni kite smbung study kat U ke..atau mana2 tempat yang block url yg kite nak..kite guna encik punye info ni yek!!
sangat2 berguna!! yeahh..tq2~

Shino said...

welcome2...slamat mencube yea...cara shino btau ni, x semesti berjaya...kalau admin network filter kt router, maybe x berjaya cara ni...terpaksa gune proxy gk...

eik`S noName said...

hehe...tau da kot...ahaks
tp thanks sbb share....
ea kalau nak blok dari esyad kungjung blog en shino boleh????
hehehhehe
gurauan berlagu...ahaks

Anonymous said...

Kacang je nak unblock. sambil gosok gig kambing pon boleh..haha
check it out---> www.unblockpiratebay.blogspot.com
100% jadi..
adios..
-jack Sparrow

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...