Wednesday, September 14, 2016

Sotong celup tepung pantai penarik Setiu


Sesekali balik ke kelantan dari terengganu, shino n yoona lalu ikut jalan pantai. Biasanya lalu ikut permaisuri je. Nak elak jem katanya. Sambil ambik angin pantai la kan. Kalau ikut jalan pantai ni, biasanya akan lalu ikut pantai penarik, setiu. Kat tepi jalan sepanjang jalan pantai tu, korang akan nampak banyak kedai makan yang kebanyakannya menjual sotong celup tepung. Kedai yang kitprang singgah ni, kedai first sebelah kanan kalau dari terengganu. Pilihan yang ada kat kedai ni, sotong celup tepung, udang celup tepung, ikan celup tepung, keropok lekor, cekodok, mee goreng, air kelapa n sebagainye la kan. Shino punya target hanyalah sotong celup tepung. Seekor sebesar penumbuk. Harganya boleh kata berpatutan jugak la. Harga ikut saiz yea. Kalau saiz kecil, RM5. Kalau besar tu, RM10 la kan. Shino beli bungkus sotong 2 ekor RM20 n udang celup tepung 1 cucuk RM5. Kat belakang kedai tu, pantai penarik. Alang2 anak2 nak main pasir kat pantai, terus lepak kat pantai tu jela. Pantai memang cun. 



Leh tahan cantik kan. Pantai pun bersih. Lepas makan, sambung perjalanan balik kampung Yoona. Next stop? Next post. Hehe. 


Friday, May 13, 2016

Comeback...

Agak lama menyepi blog ni. Shino sangat sibuk dengan kerja. Yoona pula sibuk dengan belajar. In Sha Allah akan cuba activekan diri balik dalam berblog. 

Wednesday, May 27, 2015

Suri rumah 2 anak

Being a mother for first child was like different feeling than being a mother of two daughters. Fuh ayat pengenalan. Tudia.... The story begin....

Masa anak sulung dulu, everything is new things. We learned new things almost everyday. Senang jaga sebab baru sorang kan. Setiap perkembangan anak buatkan kami teruja. At that time we realized about how our parents treat us the old days. Setahun pertama masa yg sangat best. Kenapa i cakap best. Because masa ni anak x lasak lagi. Baru nak start merangkak, berjalan semua. Bila dah lepas fasa berjalan tu, dunia seakan berakhir. Hiperbola sgt. xde la sampai berakhirnya. Cuma, anak sulung tu aktif sgt bukan hiper aktif yea kawan2. Rumah yg dulu cantik dihias2 dah xboleh nak hias cantik2. Segala frame gambar, pasu bunga kena simpan elok display dlm bilik disebabkan si sulung nak capai main. Ok itu baru ada sulung.

Bila disahkan pregnant anak second ni, we started thinking about our life after having this two. In shaa Allah we can. We think in positive ways. Thanks to Shino, for taught me being more positive indirectly. Love you muchoo. Hari2 berlalu sampai la sembilan bulan. Si sulung wat perangai. Mungkin dia rasa dia akan dapat adik and dia mungkin start risau akan kehilangan perhatian dari mama baba. No worries dear, we love our daughters. Masa tu dah tahu gugurl dari awal pregnant. Scan asyik nampak gurl. Kami x kisah. Rezeki Allah nak bagi. Alhamdulillah dapat lahirkan baby conel dgn selamatnya. The real life we expected begin now. Masa dalam pantang, 2 minggu pertama baba ada utk uruskan anak2. Utk minggu2 seterusnya sampai habis pantang, luckily I have my sister to monitor kakak. Ibu dalam pantang ni dia ada stress dia tau. Bila mana si sulung start wat perangai nakkan attention, I was a bit stress. Nak jaga adik lagi. But I try my best. Slowly I learned to be a mother of two. Kau dah dua anak ni woiii. Semua benda kena manage dengan baik. Attention kena pandai2 bahagi dua. Si kakak kena bagi attention supaya dia x terasa terpinggir. Walaupon kadang2 mama tertinggi suara. Stress namanya. Sampai nangis2. Dengan nangis semua boleh hilang. Si sulung pom pandai dah pujuk mama. Anak mama dah besar ni. Still cant believe it. U r now big sister. 

Bila habis pantang balik umah sendiri lagi huru hara. Suami keje. Tinggal bini je handle anak2. Bila dua2 jaga, memang haru jugak la. Dua2 nak kena dimandikan dalam satu masa. Berpeluh mama. Dah xyah exercise dah. Ditambah dengan cuaca panas skg, memang sauna la jawabnya. Ni baru dinamakan makan xkenyang, mandi xbasah dek anak2. Makan pom dah xleh nak kunyah 44kali. Main telan je lepas mamah 4-5 kali. Mandi pom main basah je sebab takut nak tinggal anak2 lama. Malam2 pom angkut dua2 masuk bilik pujuk tido. Si adik senang sikit. Kakaknya banyak songeh. Almaklum la xmengantuk lagi nak main dengan baba lagi. Banyak drama jugak la. 

But u know daughter, u r so big sister now. Dah pandai nak ke toilet sendiri. Dah toilet train. Asal nak membuang je panggil mama baba nak masuk toilet. Nangis mama sebab anak dah besar. Makan pom makan sendiri. Dah pandai sebut, em dak emmmm. Bangga mama masak sedap2. Termotivasi nk masak lagi. Perhatian memang kena lebih dekat dia. Kami xmahu dia tersinggung. Maafkan mama baba kalau ada buat kakak sedih2 yea. Si adik sebab kecik lagi so senang nak handle. Lapar bagi susu. Kenyang tido. Aha, nak keluar jalan2 pom dah xsempat nak touch up dah. Baju pom kalo boleh yg x perlu iron. Naseb baba nak tolong siapkan anak. Perfume tu wajib. Walaupon lebih banyak bau minyak telon anak je. Haha.

We learned new things even now. Anak2 lain perangainya. Sungguh cantik ciptaan Allah. Alhamdulillah. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...