Friday, May 13, 2016

Comeback...

Agak lama menyepi blog ni. Shino sangat sibuk dengan kerja. Yoona pula sibuk dengan belajar. In Sha Allah akan cuba activekan diri balik dalam berblog. 

Wednesday, May 27, 2015

Suri rumah 2 anak

Being a mother for first child was like different feeling than being a mother of two daughters. Fuh ayat pengenalan. Tudia.... The story begin....

Masa anak sulung dulu, everything is new things. We learned new things almost everyday. Senang jaga sebab baru sorang kan. Setiap perkembangan anak buatkan kami teruja. At that time we realized about how our parents treat us the old days. Setahun pertama masa yg sangat best. Kenapa i cakap best. Because masa ni anak x lasak lagi. Baru nak start merangkak, berjalan semua. Bila dah lepas fasa berjalan tu, dunia seakan berakhir. Hiperbola sgt. xde la sampai berakhirnya. Cuma, anak sulung tu aktif sgt bukan hiper aktif yea kawan2. Rumah yg dulu cantik dihias2 dah xboleh nak hias cantik2. Segala frame gambar, pasu bunga kena simpan elok display dlm bilik disebabkan si sulung nak capai main. Ok itu baru ada sulung.

Bila disahkan pregnant anak second ni, we started thinking about our life after having this two. In shaa Allah we can. We think in positive ways. Thanks to Shino, for taught me being more positive indirectly. Love you muchoo. Hari2 berlalu sampai la sembilan bulan. Si sulung wat perangai. Mungkin dia rasa dia akan dapat adik and dia mungkin start risau akan kehilangan perhatian dari mama baba. No worries dear, we love our daughters. Masa tu dah tahu gugurl dari awal pregnant. Scan asyik nampak gurl. Kami x kisah. Rezeki Allah nak bagi. Alhamdulillah dapat lahirkan baby conel dgn selamatnya. The real life we expected begin now. Masa dalam pantang, 2 minggu pertama baba ada utk uruskan anak2. Utk minggu2 seterusnya sampai habis pantang, luckily I have my sister to monitor kakak. Ibu dalam pantang ni dia ada stress dia tau. Bila mana si sulung start wat perangai nakkan attention, I was a bit stress. Nak jaga adik lagi. But I try my best. Slowly I learned to be a mother of two. Kau dah dua anak ni woiii. Semua benda kena manage dengan baik. Attention kena pandai2 bahagi dua. Si kakak kena bagi attention supaya dia x terasa terpinggir. Walaupon kadang2 mama tertinggi suara. Stress namanya. Sampai nangis2. Dengan nangis semua boleh hilang. Si sulung pom pandai dah pujuk mama. Anak mama dah besar ni. Still cant believe it. U r now big sister. 

Bila habis pantang balik umah sendiri lagi huru hara. Suami keje. Tinggal bini je handle anak2. Bila dua2 jaga, memang haru jugak la. Dua2 nak kena dimandikan dalam satu masa. Berpeluh mama. Dah xyah exercise dah. Ditambah dengan cuaca panas skg, memang sauna la jawabnya. Ni baru dinamakan makan xkenyang, mandi xbasah dek anak2. Makan pom dah xleh nak kunyah 44kali. Main telan je lepas mamah 4-5 kali. Mandi pom main basah je sebab takut nak tinggal anak2 lama. Malam2 pom angkut dua2 masuk bilik pujuk tido. Si adik senang sikit. Kakaknya banyak songeh. Almaklum la xmengantuk lagi nak main dengan baba lagi. Banyak drama jugak la. 

But u know daughter, u r so big sister now. Dah pandai nak ke toilet sendiri. Dah toilet train. Asal nak membuang je panggil mama baba nak masuk toilet. Nangis mama sebab anak dah besar. Makan pom makan sendiri. Dah pandai sebut, em dak emmmm. Bangga mama masak sedap2. Termotivasi nk masak lagi. Perhatian memang kena lebih dekat dia. Kami xmahu dia tersinggung. Maafkan mama baba kalau ada buat kakak sedih2 yea. Si adik sebab kecik lagi so senang nak handle. Lapar bagi susu. Kenyang tido. Aha, nak keluar jalan2 pom dah xsempat nak touch up dah. Baju pom kalo boleh yg x perlu iron. Naseb baba nak tolong siapkan anak. Perfume tu wajib. Walaupon lebih banyak bau minyak telon anak je. Haha.

We learned new things even now. Anak2 lain perangainya. Sungguh cantik ciptaan Allah. Alhamdulillah. 

Friday, May 8, 2015

2nd pengalaman pantang

Kali kedua berpantang lain sesangat dari yg pertama dulu. Masa pertama dulu, everything mama sediakan dan siapkan. Even mandikan baby Aeisyah masa tu mama yg siapkan. Makan minum pom mama siapkan. Jadi xde la nak demand lebih kan. Dari sebelum admit hospital pom, boleh tanya mama jugak sbb dokter dah suh admit; katanya air ketuban dah kurang. Ok, memang cuak la dengar sebabnya anak sulung. No experience at all. Tanya Shino, dia cakap ok je mana2 pun. Kita pun xtahu nak decide. Kita call mama tanya. Dia cakap admit jelah since dah kat hospital tu. Malam tu mama abah datang teman tidur  kat hospital. Dalam keadaan x selesa pulak tu. Terpaksa tidur di sofa. Tp itu lah my parent. *lap air mata jap. Esoknya tu, mama abah dua-dua on leave sebab nak teman anak dia beranak. Sebab nak bagi sokongan moral utk anak dia.

Nak keluar hospital tu, my parent in law datang. Mama abah Shino lattew. Balik dgn diorang. Mama abah kerja. 

Seli sikit cerita lucu masa 1st day kat umah. Lepas mandi petang tu, i lari2 nak dpatkan Aeisyah. Adik i menjerit2 cakap jgn lari. Dia cakap lagi, jln kena kepit2 jugak. Kan berjahit luka tu. Mana boleh jalan laju atau lari. Bila ingat balik, gak sorang.

Mama yg mandikan Aeisyah sepanjang dalam pantang except bila mama hari sekolah. Kena belajar mandi sendiri la jawabnya. Pagi jelah. Petang mama buat macam biasa. Dari mandi sampai la siapkan baby. 

Mama baby pom dapat layanan special jugak. Utk mandian herba, mama yg cari daun2 kayu utk air tersat. Org kelantan panggil air tersat. Yg bestnya mandi air tersat sampai habis pantang. Best kan. Wangi dan terasa segar sgt lepas siap mandi.

Makan ofkos la mama hanya bg makan ikan selar, selayang atau ikan haruan masak sup. sup guna herba cina. Aha, ubat yg i makan pom ubat perubatan cina. Mama dah belikan siap2. Oh so sweet. Tp tu anak sulung kami.

Bila time Aeinul kali ni, it was changed since mama kna minor stroke. Even ada sedikit konflik masa awal pantang. Yelah mama dan i dua2 emosi x stabil so ada la konflik sikit. Tp still under control. Hubungan mak dan anak xkan putus kan. Sbg anak, kita kena paham mak kita tgh sakit. Kena bagi lebih moral support. 

Kali ni,everything i kena rely on myself dan i'm lucky enough because i still can rely on my sister. Tp dia kena full attention utk mama. Mama lebih perlukan dia. I yg curi attention adik i utk i dan anak2. Sebut pasal anak2, Aeisyah is very different. I mean, dia mula buat perangai. Dia nakkan attention since i perlu bg attention more on her sister. Berpantang tanpa perhatian dan layanan dari mama mmg lain. I buat pandai sendiri lah. Banyak jugak langgar pantang rasenya. Haha. Not good la . But so far alhamdulillah, everything went smoothly. Fyi, i berpantang musim panas. Pagi sejuk start kul 3-8 camtu. After, 8am, cuaca start pns. Smpi ptg. Hujan turun 2mgu sekali camtu. Dugaan dia, dah la xleh minum ais. Huwaaaa. But till niw, i still lg pantang ais. Smpi bila? Smpi i berani nk mnum. But its good right. For your body. Tengok la sampai bila i bleh tahan nafsu. 

Nadihat utk semua bakal ibu2, pantang la betul2. For your long term. Future. Kita xtahu. Sekarang memang xrase apa. Esok2, baru kita rasa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...