Sunday, January 16, 2011

LESSON 3: Create button and the script.

Button yang shino nak tunjuk kali ni, bukan button yang cam shino punye emnu tu yea...tapi basic nak wat button...korang kena belajar wat button ni dulu, baru leh wat button cam shino tu...hehehe...

1. Wat new document..

2. Pilih actionscript 3.0..

3. Wat la button korang...lukis guna tools yang sedia ada @ import gambar...

4. Kalau korang nak wat button dari gambar, korang kena import dulu gambar button...

5. Pilih import to stage...




6. Lepas gambar korang nak tu da ade kat stage, convert gambar tu kepada button...



7. Namakan sebagai btn(korang leh letak je nama papepun kat sini)...

8. Pastu tekan ok...

Shino nak bagi button ni ade interactivity cikit...

9. Double click kat button korang...

10. Kat layer 1, korang leh tengok ade 4 frame dengan nama berbeza2..

frame UP = gambar button korang kalau korang tak wat pape kat button tu..
frame OVER = gambar button korang kalau korang wat cursor mouse korang kat atas button korang..
frame DOWN = gambar button korang kalau korang tekan button tu..
frame HIT = gambar button korang lepas korang tekan button tu...

Shino nak bagi button ni membesar cikit bile over, bergerak ke kanan bawah cikit bile tekan n kemabali ke bentuk asal bile da lepas tekan...

11. Right click kat frame OVER, insert keyframe...resize button korang bagi besar cikit...



12. Right click kat frame DOWN, insert keyframe...ubah kedudukan button korang ke kanan and bawah cikit...



13. Utk frame HIT, shino tiggalkan kosong je...

Siap button korang...untuk script plak...

14. korang click kat scene 1 tuk kembali ke page asal...



15. Create new layer..



16. Right click kat frame 1, layer yang korang baru create tu, pastu click action...



kat sini la korang kena coding cikit..action ape yang korang nak button korang buat...shino nak, bile click button ni, die akan pegi ke page flash dalam blog shino...

17. Coding script...guna actionscript 3.0...



[code]

import flash.net.URLRequest;
import flash.events.MouseEvent;

var link:URLRequest = new URLRequest ("<url korang dalam ni>);

this.addEventListener(MouseEvent.CLICK, goo);

function goo(event:MouseEvent):void
{
 navigateToURL(link, "");
}



[/code]

18. Save flash korang n publish...

contoh yang shino wat ade kat bawah ni...

3 comments:

Ayeem Jemain said...

perghh boleh botak kepala org kalau guna as3 hahaha

Shino said...

hahaha..as3 sng je dowh...ahaha...

Aku DD said...

DD dh start botak kpala bcoz guna as3...hahaha. x pernah2 DD guna as3...guna as2 aje... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...