Saturday, October 23, 2010

Get to know adobe flash.



Image credit to learn.adobe.com.

Sebelum shino nk mengajar buat flash guna adobe flash ni, korg kn tau dlu ape die adobe flash ni...

Ape y shino tau, Adobe flash ni asalnye la Macromedia Flash pstu adoobe beli then jdkn product diorg la...

Adobe flash ni adalah multimedia platform yg digunakan utk buat animation, video, dan segala jenis interactivity y ade kt tenet ni la(curi ayt wiki ckt)...

Dalam adobe flash ni, ade byk tool y kite leh gune nk bg animation @ video jd lebih menarik n cool...Adobe flash ni gk ade script y digunakan utk wt animation lg gempk...Name script die Actionscript...die ade version 1.0, 2.0 n latest 3.0...Shino gune script 3.0...stiap script ni lain2 query die...

Main component dlm flash ni adalah frame die(bg shino la)...sbb frame ni y buatkn gambar, text n vector bergerak...cmne 2?korg penah tgk org lukis kartun kt hujung buku kn?Belah depan, die lukis kartun 2, brdiri, ps2 page ke 2, die wt krun 2, duduk ckt, page ke 3, lain plak n seterusnye...pastu org 2 selak buku 2 laju2 dari dpn...kartun y die lukis 2 cm hdp kn...cam2 la frame ni(btul kn ayeem)...

Text ni, cm bese la kn...ayt yg korg tulis ni, text la...vector plak lukisan yg diluks gune flash tool...vector x same dgn lukisan format jpg @ png @ gif...bezanye bile vector ni di besarkn, gmbrnye xkn pecah...jpg @ png @ gif plak, gmbrnye akn pecah...

Software ape yg kite gune nk wt flash animation ni?Kompem la adobe flash...korg leh donlod kt SINI.Ni trial je.Klu nk original, kn bli la.Klu x nk bli, pndai2 la cari crack @ keygennye yea.Bab ni, shino xleh nk tlg la.hehe...

Ni je kt utk pngenalannye...Tggu next lesson plak ek...hehe...

16 comments:

Ayeem Jemain said...

hehe boleh jadi cikgu ni! :D

Shino said...

ahaha...cg pe cg?ahaha...mne ko punye?nk linkkn ni...haish...

Anna Boleyn said...

waa klu shino buat or tunjuk /printscreen dlm bntuk gmbar lg sennag nak faham. hope lepasni shino ley tunjuk contoh nak buat flash. sbb anna mmg dr dulu nk belajar cara buat flash ni. :)

btw, thanx tau sbb sudi bg cadangan kat entry domain tu. :)

p/s : 2 hari ni anna boleyn happy sangat sebab :

2266 pageviews with 1145 unique visitors for Hana Love Nest! :)

Shino said...

Entry ni just nk bg knal dgn adobe flash ni je..next entry, shino akn wt lg interactivity...hehe...welcome2...hehe...

Robot | Sakti said...

cikgu cikgi pulop dah.
saya pom nak belajar flash

:D

Shino said...

dem..bkn da blaja ke?hahaha...

touya said...

Yeahhh Adobe Flash memang best !Aku guna Action Script 2.0 dengan 3.0 jer .

Coco said...

suka dengan benda flash2 ni, tp klau nk buat rasa mcm nk giv up. hehe

Shino said...

touya: bgs2...ak pun gune AS 2.0 n 3.0 gk...

coco: laa...gv up plak...blaja slow2...best men flash ni...

Muhni said...

nice information... nice blog...

clabinmuhni.blogspot.com

Iryns awyn aka ryn said...

suke dengan information ni...
btw superb blog!!

Shino said...

thanx smua..akn ade next tuto dari semasa ke semasa..

..:akyn:.. said...

akyn teringin nk balaja..
shino tolong ajar k.. :)

Shino said...

baik2..sabar yea...hehe...shino bzz ckt skg ni..x smpt nk wt tutorial lg...huhu...

Raybond said...

thu tak mane nak download?? yg crack nyer?? huhu..

Shino said...

nk crack ke...donlod cn...

http://www.mediafire.com/?1470ik2vcd3ain6

ble da donlod, nti ak emailkn pass...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...