Wednesday, March 14, 2012

Macam mana nak beli tiket bas online.

Salam,

Shino pernah beli tiket bas online. Sangat mudah dah boleh dipercayai. Shino da banyak kali da beli tiket online. Setakat ni, takde masalah lagi. Tak perlu pergi ke kaunter semata-mata nak beli tiket @ nak tengok samada tiket masih ade @ tak. Sangat jimat masa and tak perlu lagi jumpe ulat - ulat tiket. Tension je dengan ulat tiket ni.

Korang pernah beli tiket bas secara online tak? Kalau tak pernah, jom belajar camne.

1) Korang pergi ke website ni : http://www.eticketing.my/.

2) Pilih bas mane korang nak naik. Contoh shino nak naik bas Sani Express, shino klik je kat Sani Express. Website cm gambar kat bawah ni akan kuar.


3) Klik kat buy tiket online.



4) Satu page baru akan kuar.



5) Register kat page tu and login.

6) Pilih korang punya trip. Single @ Return Trip.

7) Pilih korang punya tempat. Dari mana nak ke mana.

8) Tarikh bile dan klik Next.

9) Masa dan available seat akan di paparkan cam dalam gambar kat bawah ni.


 - seating menunjukkan brapa banyak lagi kekosongan pada masa tersebut.

10) Klik pada masa yang korang nak berlepas.

11) Klik next. Seat yang available akan diapaparkan cam gambar kat bawah ni.


12) Pilih je seat yang ade no tu. Dan book seat tu. Isikan nama dan no i/c korang.

13) Tekan next. Pastu korang leh proceed dengan payment.

14) Payment secara online. Korang leh je nak bayar gune kad kredit @ online banking. Shino biasa guna online banking. Guna Maybank.

15) Bila korang dah siap bayar, satu slip akan dihantar ke email korang. @ korang leh cek kat profile korang, dekat transaction history.

16) Pastikan korang save depart boarding code @ korang print slip yang online tiket ni hantar kat email korang.

17) 30 minit sebelum berlepas, korang pergi kat kaunter tiket tersebut, korang bagitau kat kaunter tu depart boarding code korang. Kaunter akan print tiket korang.

Selamat mencuba..

Note: Pastikan korang redeem tiket korang 30 minit sebelum masa berlepas.

26 comments:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

wahh, dah senang dh skrg. online booking!:) hehe

Yoona said...

cara yg paling cepat dan mudah. xyah nak serabut2 dengan ulat2 kt terminal bas penang ni. rimas! huhu. tp syg, xbyk bas ke klate dr penang. kna menapak ke terminal jugak lah.

Salwa said...

oo.senang idup.hehe.tapi bas ke utara tarak nampaknyer.huhu.

Shino said...

fifiey - yup..sng n jimat mase...

yoona - yup..btul tu...

salwa - ade je bas ke utara...sani pun bleh g utara..kbes (konsortium) pun bleh ke utara...

sobri yaacob said...

wah sng la skrg nak book tiket..
pkai o9 je :)

SHAHZEE said...

hai shino:)salam perkenalan...
emm dah lama x naik bas xtau plak boleh beli online..last naik bas time study dulu je.kalau skang kena naik bas memang merangkak la xtau bas yg mana patut naik hehehe

aima said...

ooo....senang je ek...

Eticketing.my said...

Salam Shino,

Terima kasih kerana menggunakan eticketing.my untuk membeli tiket bas anda.

Penghargaan juga kerana tunjuk step untuk beli tiket. simple tak?

Jika tidak keberatan, kami ingin link page ini ke facebook eticketing.my

Terima kasih dan Bon Voyage

- Eticketig.my

linn said...

boleh tau x seat no berapa y bhgn ats? Xtau la nk tgk cmne.. Nk seat ats.. Tq

Shino said...

Sobri - Yup..Segalanya di hujung jari anda...

Shahzee - Skg da byk pilihan da...so, pilih je nak nek bas ape...

Eticketing.my - mmg sgt mudah n cepat...Sgt dialu - alukn...hehe...

Linn - klu seat atas, shino pun x brape pasti...linn bleh try n error dlu la...hehe...

park lee said...

Thanks r fren, ...awak sanagt membantu sy yg sedang buntu...thanks so much!

Anonymous said...

thanx bro
berjayaaaaa

beli tiket bas online said...

anda boleh beli tiket bas online melalui laman web kami. diskaun sehingga 40% dari operator bas terpilih. terima kasih ;)

malaysia bus said...

Saya ingin berkongsi info dengan semua pengunjung blog ini. Anda kini boleh membeli tiket bas online dengan mudah dan murah di website kami. Nikmati diskaun sehingga 40% dari syarikat bas yang terpilih.

Sila layari malaysia bus atau tiket bas online.

Terima kasih buat admin!

Anonymous said...

yang terbaru pula daripada www.catchthatbus.com

x perlu berserabut nak daftar apa2 bila tiket bas... lagi satu customer services nya 24 jam pula

samsul arifin said...

memang senang dah sekarang ni. kalau dulu kene beli tiket kat kaunter nak beratur kene berdepan dengan ulat tiket lagi kekadang macam paksa orang beli tiket dari diorang pulak. lagi satu kalau time cuti lambat je tiket habis kalau lambat gerenti melepas.

Afiffuddin said...

Senang dah sekarang dengan adanya internet kita boleh beli tiket bas online di mana saja. Cepat dan mudah.

Tasneem Malek said...

Sy nk tny klau byr guna prepaid tu mcm mne?? Maksudnya kita kne topup kredit kite ker?? Bru first time nk beli on9 nie .. bole beri penjelasan x???

Shino said...

Shino pun x brape pasti kalau nak guna kredit tu. Kalau tak silap, kredit tu kena topup gune webcash. Mybe kalau ada webcash punya account, leh top up kredit webcash and leh guna untuk beli tiket. Webcash kredit ni bukan kredit Celcom or maxis or digi yea. Shino bagi tutorial ni untuk beli online n bayar guna online je. Contohnye maybank2u ke, cimbclicks ke.

Anonymous said...

Saya dh try guna eticketing ni..payment dh dbuat tp boarding nmber still xdpt..so apa perlu saya buat?

Shino said...

CUbe contact diorang. Klu pergi dekat page diorg, ada contact number. Tak pun, email kat diorang. Bagi detail purchasing receipt tu. Contact diorang boleh refer kat website ni. http://www.eticketing.my/contact.html. Diorang balas dengan cepat and diorang memang friendly. hehe.

zaa mohd said...

Nak kena tunjuk kat kaunter tiket sani ke utk claim tiket...kalu print screen kat handset je blh tak

zaa mohd said...

Nak kena tunjuk kat kaunter tiket sani ke utk claim tiket...kalu print screen kat handset je blh tak

Shino said...

Kalau nak print tiket pun boleh. Kalau save dalam hand phone je pun boleh. Janji ada depart boarding code. Base on code tu, diorang akan print tiket korang.

DancingFingers said...

Boleh sy tau mane satu nombor utk Single Seat level atas punya seater?
Sy pernah guna eticketing ni utk bli tiket.mmg sgt mudah,n sy xperlu ke kaunter utk bli tiket..Just tnjukkn boarding code d kaunter,then kaunter kate just tnjuk je code ni sblm naek bas..Sy print screen je,cume mase nk tnjuk tu,kte zoom La,supaya snang org kt bas tu Nk tgk..
Harap eticketing @ Shino dpt bantu sy..Sbb sy slalu travel alone,n sy lebih selesa duk single seat,level atas,kalo dpt depan skali Laaaaagi best..

Shino said...

Setiap bas ada lokasi tempat duduk yang berbeza. Kalau kita tengok dalam gambar semasa pilih tempat duduk, lepas kita pilih tarikh, kite bleh tengok sndri yg ada 1 barisan lurus. Biasanya barisan tu utk tempat duduk single.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...