Saturday, January 28, 2012

Macam mana nak buat duit hanya dengan klik?

Salam,

Hari ni, shino nak share dengan korang macam mana nak buat duit hanye dengan klik. korang tau kan, kite boleh buat banyak duit dengan internet ni. Tapi macam mana? Ade banyak cara. Salah satu cara, shino nak ajar korang ni. Cara ni TAK PERLUKAN MODAL. Hanya perlukan korang punye kerajinan je. Korang ade kelebihan kalau korang ade account facebook and dalam account facebook korang, korang da add ramai kawan.

Korang pernah dengar tak SAYS MALAYSIA? Ade yang pernah dengar kan? Ade jugak yang tak pernah dengar. Betul tak? Shino nak bagitahu cikit pasal SAYS MALAYSIA ni. Pada awalnya, says Malaysia ni, nama dia YOUTHSAYS. Tapi sekarang dah tukar kepada SAYS MALAYSIA. Korang boleh tengok website die kat SINI.

Macam mana nak buat duit dengan website ni? Untuk pengetahuan korang la, website ni adalah salah satu tempat dimana syarikat - syarikat besar di Malaysia nak iklankan iklan diorang.Contohnya MAXIS, CELCOM, DIGI dan banyak lagi. Korang mesti jumpe iklan dari syarikat ni kat mana - mana je kan? Salah satu cara diorang iklankan iklan diorang, kat SAYS MALAYSIA ni la. Diorang bagi upah kat SAYS MALAYSIA ni untuk iklankan iklan diorang. SAYS MALAYSIA pulak akan mintak kite yang ade banyak kawan ni untuk tolong iklankan iklan - iklan tersebut. SAYS ni akan bayar kepada siapa sahaja yang tolong promote iklan tersebut.

Contoh Iklan :

What is the Coral Triangle and why does it need my $5?


Takkan la promote je pun da dapat duit kan? Kalau korang promote je, takkan dapat duit la. Ape yang korang promote tu, kawan korang kena klik. Baru la korang akan dapat duit. Berapa banyak dapat? Satu unik klik, korang akan dapat biasanya dalam RM0.25. Kalau ramai yang klik, banyak la korang akan dapat. setiap iklan, lain nilai dia. Duit ni akan dimasukkan ke dalam akaun SAYS korang. Bila korang da kumpul sampai RM 90, kalau tak silap, korang boleh cash out duit korang. SAYS akan hantar cek ke rumah korang. Korang bolah jugak directly cash out ke dalam account bank korang.

Apa tunggu lagi, jom join SAYS MALAYSIA. Setakat ni, shino da kumpul sebanyak RM 15.


Note: Youth Asia adalah nama company ni. SAYS MALAYSIA dan GROUPON MALAYSIA adalah dari company yang sama.

Monday, January 23, 2012

Gong Xi Fa Cai.



Selamat Menyambut Tahun Baru Cina.

Seperti yang kite sedia maklum, hari ni, 23 Januari 2012 hari dimana kawan - kawan kite yang berbangsa cina menyambut perayaan diorang. Shino ade ramai kawan - kawan yang berbangsa cina. Shino da start berkawan dengan diorang sejak dari sekolah menengah lagi. Tapi kan, sekolah shino takde kaum cina. semua melayu. Camne shino leh kawan dengan diorang?Shino kenal diorang bile shino join program luar sekolah. contohnye sukan dan banyak lagi la. 

Lepas habis sekolah menengah, shino ke Matrikulasi. Shino ditawarkan jurusan Sains Fizikal di Matrikulasi Pahang. Kat sana, memang shino berkawan dengan lagi ramai cina. Event roommate shino pun berbangsa cina gak. 

Masuk universiti pun, bertambah lagi la kawan shino yang berbangsa cina ni. Memang bagus dapat bergaul dengan bangsa lain ni. Selain dari dapat tambah kawan, kite leh berkongsi idea tentang macam - macam perkara. Ade perkara yang kite tak paham tapi diorang paham and ade perkara yang kite paham tapi diorang tak paham. Cara pemikiran kite dengan diorang lain.

Untuk pengetahuan korang, tahun ni adalah tahun NAGA. Shino lahir dalam tahun ni. 1988. hehe. Shino ni muda lagi kan. Nampak je matang. Jom kite tengok personaliti orang yang lahir tahu naga ni.

"The Dragon is magnificent. He is flamboyant, attractive and full of vitality and strength. In China the Dragon is the imperial symbol, the sign of the emperor, or the male element Yang. The Dragon is the symbol of power and wealth. 


It would be right to say that people born in the year of the dragon have a natural charisma and are certainly gifted with power and luck. It is unlikely for them to escape unnoticed from a party or to take a second place in a competition. The dragon person has an active mind and shows an unfeigned interest in the world around him/her. This person is also self-confident enough to know how to create a necessary impression. Because they are larger than life themselves, dragon people like to do everything on a grand scale. They are egoistical and ambitious, almost to the point of megalomania, and will stop at nothing to get what they want. Person born in this year wears the crown of destiny, and is capable of great achievements if he/she knows how to harness his/her tremendous energy, intelligence and talent. While these people enjoy being the centre of attention, they also have a brave and charitable side to their personality. If a dragon's friend faces a problem or dilemma he/she will be there to offer help, and when others leave the field of battle the dragon person makes a step forward to solve the problem with authority and dignity. These people set the high standard of actions for themselves as well as for other people and are surprised when others cannot cope with a task; they are so carried away by the process that fail to see other people's weaknesses. " by http://www.gotohoroscope.com/chinese-zodiac-dragon.html.

Kalau korang nak tau lebih lanjut lagi, sila la lawati website atas ni yea. 

Jom kite tengok iklan Petronas tentang Chinese New Year Tahun ni. Click link dibawah.


Note: Hebat kan orang yang lahir tahun naga ni. Perasan pulak~~

Monday, January 2, 2012

Blog not updated for a while.

Salam,

Blog shinoxyuna ni da lame da tak update. Start hari ni 2 Januari 2012 sampai hari-hari mendatang, insyaAllah shino akan terus meng-update  blog ni.

Kenapa shino da lame tak update blog ni?
1) Sebab sebelum ni, shino gune internet office untuk update blog ni...huhuhu...lepas shino berenti dari kerja tu, shino takde internet connection untuk update blog...sedihnye...company ape tu?tanye ayeemayam.

Shino buat ape sepanjang tak bekerja?
1) Habis je kerja kat klang tu, shino terus balik rumah. Semasa kerja tu, shino da di panggil untuk temuduga banyak syarikat da pun. Sebab tu berani berenti.hehe...
2) Kat rumah, shino tolong mak shino. mak shino jual makanan kat kantin sekolah. nak dijadikan cerita, satu hari tu, ade la guru besar datang kat shino. kat bawah ni kitorang borak...

Guru Besar: Da habis ke belajar?
Shino: Da habis da. baru je habis bulan 12 hari tu.
Guru Besar: oooo...tak kerja ke?
Shino: baru berenti kerja bulan 4 hai tu..
Guru Besar: la...kenapa berenti pulak?
Shino:hehe...ade konflik cikit...
Guru Besar: ooo...convo bile?
Shino: bulan 10 ni convo...(oktober 2011)
Guru Besar: lama lagi tu, tak nak kerja ke?
Shino: nak jugak...tapi takde rezeki lagi...
Guru Besar: ade pergi interview ke?
Shino: banyak sangat interview...tapi takde rezeki lagi...nak wat camne...huhu...
Guru Besar: ooo...kat sekolah ni ade nak pakai cikgu...cikgu sementara...nak jadi cikgu ke?
Shino: owh...boleh gak...boleh cari pengalaman...camne nak apply?
Guru Besar: nanti, bawak semua sijil kat bilik guru...
Shino: wokeh...

Bermula la career shino sebagai cikgu. Shino mengajar Bahasa Melayu selama tiga bulan...hehe...

Habis jadi cikgu, shino buat ape pulak?
1) Shino dapat tawaran untuk kerja kat IBM malaysia...ehehe...so, sekarang ni, shino sedang bekerja kat IBM la...hehe...

IBM?Company ape tu?
1) Korang leh tengok website die kat SINI...

So, sekarang ni, shino leh kembali berblogging balik...tapi, shino still tak leh nak selalu update sebab sibuk dengan kerja...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...