Wednesday, March 23, 2011

Good luck kat semua student yang amik result SPM.


Salam,

Hari ni, result SPM di umumkan. So, kepada semua adik-adik yang tengah tunggu keputusan keluar, jangan takut, jangan gementar ye. Keputusan SPM tu tetap akan kuar gak walaucamne sekalipun.

Cuma kat sini, shino n yuna nak ucapkan congratulation @ tahniah dalam bahasa melayunye kat adik-adik yang berjaya dapat result yang adik-adik target tu n tuk adik-adik yang tak berjaya tu, jangan kecewa sebab SPM ni hanyalah permulaan bagi adik-adik tuk belajar ke tahap yang lebih tinggi.

Kepada ibu bapa yang duk tunggu jugak tu, kalau anak-anak anda berjaya, tahniah dan kepada yang tak berjaya tu, jangan la nak marah n pukul anak-anak anda. Diorang dah buat yang terbaik tuk berjaya, tapi masih lagi tak berjaya. Kite tak boleh nak wat pape kan.

Bagi dorongan n sokongan kat anak-anak anda supaya mereka lebih bersemangat untuk berjaya di tahap yang lebih tinggi.

P/S: SPM bukan penetu segalanya. Anda masih lagi ade peluang di tahap yang lebih tinggi.

Monday, March 21, 2011

Camne nak layari laman web yang kena block.



Kali ni shino nak share sikit pasal knowledge yang shino baru dapat. Tiap kali korang surf internet, ade tak website yang korang tak leh layari?besenye kalau kat sekolah @ kolej @ universiti, korang punye network admin akan filter korang punye network @ block website tertentu. Btul tak?

Untuk pengetahuan korang, network admin kebiasaannye akan block gune DNS(Domain Name Service). Dalam router, diorang akan filter website n IP address yang tak sepatutnye korang layari. So, korang tak akan boleh ke website tu sebab korang gune DNS tersebut. Camne kalau korang ade website yang korang nak layari, tapi korang nak layari jugak.

Kebanyakan orang akan gune proxy kalau nak layari jugak. Shino tak nak cerita pasal proxy kat sini. Maybe len kali la kot.

Camne nak tukar DNS Ip kat pc/laptop korang?caranye camni:

1 - Bukak control panel korang, pastu tekan network and sharing center.
2 - Dekat connection, ade connection pe yang korang connect kan?tekan benda tu.(Shino punye wireless network connection)
3 - Pastu korang tekan properties.
4 - Die kuar network connection properties kan?Tekan internet protocol version 4, pastu tekan properties.
5 - Die akan kuar cam gambar kat bawah ni kan?



6 - Korang tekan kat use the following DNS server address.
7 - korang masukkan preferred DNS server 8.8.8.8
8 - korang masukkan alternate DNS server 8.8.4.4
9 - Pastu tekan ok, pastu close semua.

korang try layari laman web yang kena block tu. leh tak?Semoga berjaya.

P/S: Shino wat kat shino punye network, ok je. takde masalah. untuk pengetahuan korang la, DNS server yang shino bagi ni, google punye free DNS server. setakat ni, google takde block pape lagi la.

Tuesday, March 15, 2011

Kenape kite selalu sangat tak ambik kisah?tak pelah~



Halah. Buat apa kisah sangat. kejadian itu kan berlaku kat Jepun bukan kat Malaysia ni haaaa. itu lah habit kita. blom jadi depan mata senang la cakap. bile dah jadi, baru nak kalut. 1 lagi hal plak, slagi xjadi pape yg teruk atau yang paling tepat ialah NGERI kita xkan kisah pom apa2 yg jadi depan mata. tapi bila dah jadi, baru nak kalut cari penyelesaian haaa. itu lah perangai manusia (termasuk Shino-Yuna exclude. haha).

Fenomena ni salah tanggapannya. Anda Setuju??? Angkat kaki. haha.

Kita sepatutnya lebih berhati2 dan lebih mengambil berat dgn situasi sekeliling. Dan seterusnya, mengambil langkah berjaga2 utk life kita plak. Kejadian yg baru berlaku di Jepun - tsunami dan gempa bumi yang kuat baru2 ni benar2 memberi pengajaran kepada semua penduduk di seluruh dunia (harapnya la). Jangan la kita pikir, kejadian itu kat Jepun, maknanya kita di Malaysia akan selamat. belom tentu! Kuasa Allah semua ini terjadi. MasyaAllah.

Mari la kita sama2 berdoa utk kesejahteraan sejagat satu dunia - khususnya umat Islam sedunia.

Sikap 'takpelah' ini lah yang merosakkan hubungan sesama kita. tp kadang2, kalau kita terlalu kisah pom xleh jugak kan. Nanti dilabel busybody plak. Aduhai, susah2. Mana satu pilihan hati?????

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...