Friday, December 31, 2010

Review balik ape yg berlaku 2010.



Hari last kte berada pada tahun 2010...Esok, bermula la tahun baru, 2011...Jom kte lihat ape yg berlaku dlm 2010 ni bg shino jela...hehe...

1) Practikal training.

Tahun 2010 ni la shino stat practical training..Stat bulan june smpe bln november...so skg ni, shino da hbs practikal la n da brglr staf suda...hehe...time praktikal ni la shino knal si ayeem ni...klu korg nk tau, mse 1st time msk ofis, shino tgk ayeem ni baik je...snyp je...ble da knal, amik ko...hbs skali dgn shino jadi jht sbb die...ahaha...sbb die gk la shino brbloggiing blk...

2) Interview.

First time shino kn interview thn 2010 ni...Bapak berdebrnye...1st time la ktekn...ble da jmpe interviewer, slambe je rupenye(brlagak la plak kn)...ahaha...shino interview ni kt syarikat ifca consultant sdn bhd utk position system engineer...time shino g interview ni, shino da dpt kje kt tmpt shino praktikal 2..da stat kje da pun...oleh krana shino da wt appointment, shino pegi jela...diorg pun sbnrnye nk amik shino bkerja kt c2, tp oleh krna shino available march 2011 je, so, x tau la cmne...diorg ckp, klu position 2, still ksg, diorg akn kol...shino pun x brhrp sgt kje kt c2 sbb shino kn da kje kt tmpt si ayeem ni kje...

3) Graduation.

Sbnrnye, x grad lg...tp da hbs praktikal kn, krenye da grad la 2...cume x de scroll je lg..kn2..hehehe...

Rsenye, ni jela kt peristiwa bsr yg berlaku kt shino 2010 ni...Slmat tggl 2010...

Thursday, December 30, 2010

Kesilapan terbesar...



Smart kn jersi malaysia ni...

Tahniah kepada pasukan bola sepak Malaysia sebab da menang Suzuki cup 2010...Mng lwn indonesia 4-2...Keeper malaysia da best...byk dpt slamatkn bola...tendangan penalti pun dia leh slmtkn lg...

Shino sbgai rkyt Malaysia, rse sgt bgga...Kegemilangan bola sepak Malaysia kembali...

Cm xde kn mngena dgn tajuk je kn...ehehe...xde la...cmni cternye, td shino g tgk bola kt kdai kwsn tmpt tggl shino...cm bese, order mknn smntra tggu bola stat...hbs mkn, bola da stat da...shino tgk bola smbil mnum2 je la kn...

Time tgh prlawnn 2, gol pertama dari Malaysia...shino pun mnjert sme la dgn org2 len yg ade kt kdai 2...shino duk meja blkg skali...x nmpk sgt...ade plak mak cik kt dpn shino ni mnghlg pndgn shino...cm dia sorg je nk tgk bola kn...sbr jela...

Shino trus pndh kt dpn...tgh syok duk tgk bola 2, lmbt plak nk gol kn, shino g la tnds jp...kuar je dari tnds 2, shino duk blk kt tmpt bese...shino prasan la smua org tgk kt shino...tgk dpn muke x puas ht...apehal plak diorg ni kn...shino tgk result, gol da 1-1 da...indonesia da skor 1 gol...

Tp kn, pesal smua org cm nk mrh kt shino kn...bile shino tgk dri shino, alamak, cmne leh trsilp ni...hbs la...shino trslp pkai bju jersi color merah...huwaaa...x prasan plak mse mne la shino pkai jersi merah 2...

Shino wt2 slambe je...pstu gol plak 1x lg...aiseh...1x lg smua mt trtumpu kt shino...nk je shino tgglkn bju kt c2 gk...huhuhu...hbs je game, trus shino byr n blah...

Kepada peminat bola sepak skalian, jgn sesekali wt ksilpn sbgini...

Monday, December 27, 2010

Alternative remedy for dengue

I just got an e-mail from my friend about an alternatif remedy for dengue.

Dengue is getting more and more serious recently. As of 17 December 2010, there were already 45, 037 cases reported and 133 deaths. Dengue virus is capable to decrease the platelet level in your body to 0 (Note: 0 platelet in body is fatal and can cause death!)



Below are a few alternative remedies that proven effective (my brother was down with dengue last month, after taking these remedies, his platelet level increases drastically and was discharged the second time he consumed them!)



1. Toad simmer with small bittergourd (田鸡炖小苦瓜) – this is the most effective among all

2. Blended papaya leaves with honey (木瓜叶汁加蜜糖) – should not add water

3. Raw arrow root juice (粉葛汁) - should not add water

4. Crab soup (螃蟹汤) – make sure crab is clean properly otherwise will cause food poisoning

Sunday, December 26, 2010

BEN ASHAARI:500 BLOG !.



Pencarian 500 blog oleh ben da stat da..jom kte pakat join ramai2...500 je tu...cepat2...

Event ni stat kul 2 ptg 26/12/2010 n tamat pada kul 2 ptg 27/12/2010...

Cara2 nk join:

1) Ltkkn banner pada entry korg.
2) Bg tajuk 500 BLOG !.
3) Letak link entry korg kt SINI.
4) Peringatan: Paste URL msg2 skali je...

Da siap...hehe...

Perrhhh...Menang award dari ISP World Wide...

Shino baru bkk e-mail hotmail...tibe2 tgk dlm spam, ade mail...shino pun trus je la bace...kt bwh ni e-mailnye...

INTERNATIONAL WORLDWIDE INTERNET USER END OF THE YEAR AWARD

Attn:Internet User,

We are pleased to inform you that one of the best things that can happen to any Internet user is to be rewarded for spending money and time on the Internet. You may not have known that over one hundred billion people daily surf the Internet on regular basis for one reason or other. These Internet users including yourself, pay access fees to various
Internet Service Providers (ISP) all over the world who in turn remit surplus funds to the numerous World Wide Internet Technology Companies (WWITC) for the development and advancement of Global Information Technology.

Thursday, December 23, 2010

Segmen Jom Berkenalan

Sebagaimana tajuk di ats, sy...adeh...formal la plak...ehehe...shino bkk blog shino td, tgk kt shoutbox, godek2 yg lps 2, jumpe la sorg kwn ni...name pggln die cik mimie...cik mimie ni da lakukan 1 kesalahn...haaa...da berdbr la 2...ehehe..xde la...grw je...sbnrnye, cik mimie ni da tag shino...so, shino wt la entry ni...

Entry ni leh mngrtkn lg hbgn antra blogger n leh bg kprcayaan lbh kt blogger yg wt entry ni...bg shino la...

Klu korg nk join, sng je...korg leh la refer SINI yea @ korg klik je gmbr bwh ni...

Monday, December 20, 2010

Contest Cari Ayam | Ayeem Ayam



Kelabu : E

Ungu : K

Oren : P

Hijau : O

Slogan : "Ak suka join kontes ayam kerana ak suka mkn KFC... Eh slp slogan... Ayam-ayam ayeem menghilang kerana mne de hlg pun...Ayam-ayam tu g nyorok je pun...kn2...hahaha...

P/S : wlupun ak slalu duk sblh ayeem ni, x smstinye ak tau ape jwpnye...ayeem ni kdekut...akakaka....

Ak cabar follower baruku:

1) Efa

2) Ain nina

3) Ifah

Thursday, December 16, 2010

LESSON 2:Creating object, convert vector to graphic, movieclip and button and animate the movieclip.

Bile shino tgk blk 1st tuto, cm susah la plak nk bljr...so shino decided tuk wt tuto cm bese je...x pkai flash...rsenye wt bese lg sng nk follow n refer...

CREATING OBJECT.

Nk wt pape je object dlm flash ni sng je...just gune je tool y da ade 2...cthnye klu nk wt blt, gune je oval tool @ oval primitive tool 2...klu nk wt petak plak, gune je rectangle @ rectangle primitive tool 2...cara2nye..

1. click kt tool yg nk wt object 2...

2. click kt stage n drag...ikt ske korg la nk wt bsr mne pun...leh resize blk klu trslh saiz...

utk color fill n stroke, korg leh plh color dlu sblum wt object @ wt object dlu bru plh color...mnepun bleh...

ni cth hsl dari gune tool trsbt...



Tuesday, December 14, 2010

~BELOG IZYAN SHAMBA~: GIVEAWAY:LUCKY FOLLOWERS

Create your own banner at mybannermaker.com!


Ni first time shino join give away...sbb ape join?nk join pun kn ade sbb ke?hehe...sje je shino join...sbb sng je nk join...jom la kte pakat join ramai...nk bg meriah...cmne?korg leh g kt tuan punye blog...izyan...klu brtuah,dpt gk tpp...bajet duit tpp...hehe...

Sunday, December 12, 2010

Jom join blog larian ni...


Blog larian ni cm stesen ktm la...sbb kt cn korg leh dptkn byk list rkn blogger len utk kte lwt...dftr blog korg klu nk trmsk dlm list...jom kte join rmai2...sgt sesuai utk spe2 y bru nk jd blogger...

Slogan: Saya suka berblogwalking kerana leh tmbh lg kwn2 blogger dsmpg up traffic.

Kt cn, shino nk tag:

Wednesday, December 8, 2010

LESSON 1:Getting started with flash.




Akhirnye siap jgk first lesson ni. Utk pengethuan korg, flash ni khas utk spe2 yg x tau pape lg adobe flash ni. ..

Klu korg prasan, ade error ckt. Ni d sbbkn oleh shino mls nk wt custom coding. Gune automatic punye.huhu...

Klu korg nk nmpk lbh jelas, klik kt SINI...

Next lesson: Creating object, convert vector to graphic, movieclip and button and animate the movieclip.

Tuesday, December 7, 2010

Amaran dr FBI..!!


Akhbar hari ini memaparkan berita mengenai amaran keras dr FBI berkenaan Patung Barbie. ya patung yg cute-mute itu. Amaran jenayah siber dikeluarkan khas untuk patung baru Barbie yg direka lengkap dgn kamera video kecil yg terletak di bhgn dada, disembunyikan di sebalik seutas rantai. Amaran ini dikeluarkan utk memberi p'ingatan kpd semua bahawasanya video itu boleh disalahgunakan untuk menghasilkan pornografi kpd kanak2. [KANAK2]. Bg mereka, patung itu sungguh cantik dan cute. Mereka tidak menyedari kehadiran kamera video yg terpasang di bahagian patung tersebut.






sumber gambar2: pakcik Google.


Menurut laporan FBI, patung tersebut boleh merakam video selama 30 minit yang juga boleh dimasukkan ke dalam komputer. Namun begitu, amaran yg dikeluarkan itu tidak menunjukkan bahawa rakaman video itu boleh dimuatnaik terus ke internet. Namun begitu, ini tetap bahaya utk kanak2. Walaubagaimanapun, amaran ini lebih kpd langkah berjaga2 utk pihak penguatkuasa mengenai kewujudan patung video ini yg mampu menjadi bhn bukti jika berlaku sesuatu kes.

Ada kebaikan dan keburukan mengenai patung ini. Oleh itu, pada sapa2 yg ada adik2, kakak2, sedara mara, dan juga sahabat handai yg begitu meminati patung Barbie ini, ingat2kan la mereka ttg amaran ini.Jika ada pihak yg menyalahgunakannya, di situ la bahaya la yg kite perlu elak. Beringat2 la kawan2. Utk lebih lanjut, rujuk Berita harian online hari ini (7/12/10).

Nota kaki: Cantik kan. tp xla minat patung ini. :D
pesanan dr incik Shino - tutorial flash masih dlm pembikinan. so pada sesapa yg menunggu kemunculan entri flash itu, harap bersabar yea.

Monday, December 6, 2010

Salam Maal Hijrah



SALAM MAAL HIJRAH diucapkan kpd semua yg beragama Islam di serata dunia.
Semoga dgn kehadiran tahun baru hijrah ini akan membuka lembaran baru kpd kita. Amin.
Semoga dunia semakin aman. Jgn ada perang dunia yg akan meletus.
Peace no war. Vote for no war!!
Azam baru anda?!
Azam thn ini dah tertunai. next plak. hmmm.

ucapan ikhlas dr Shino dan Yuna.

Saturday, December 4, 2010

Harga MINYAK naik lagi!

Nak hujung2 tahun ni, macam2 benda la. Minyak naik harga, gula pom naik juga. Tang gula tu xrase la sgt. hehe. Kurangkan gula dlm minuman la katekan. Jadi, gula naik pom xterasa sgt. Tp bila minyak naik, termenung jugak la. Walaupun kenaikan 5sen, tp tetap terasa gak la. ni keratan akhbar pasal kenaikan harga2 ini. (Bharian online - 4dis2010).


PUTRAJAYA: Kerajaan semalam mengumumkan penyelarasan harga petrol RON95, diesel dan petroleum gas cecair (LPG) sebanyak lima sen manakala gula diselaras pada harga 20 sen berkuat kuasa hari ini sebagai langkah kedua Program Rasionalisasi Subsidi.

Berikutan itu, harga RON95 yang diselaraskan menjadi RM1.90 seliter, diesel kepada RM1.80 seliter dan LPG RM1.90 sekilogram manakala gula RM2.10 sekilogram.

Walaubagaimanapun, kenaikan minyak ini adalah merupakan harga paling murah nak dibandingkan dengan negara ASEAN yg lain. Demikian menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala:

Idris berkata, walaupun harga bahan itu diselaraskan, ia masih rendah berbanding beberapa negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Thailand.

Beliau berkata, harga RON 95 dan diesel di Indonesia masing-masing RM2.46 seliter dan RM2.50 seliter, Singapura (RM4.36 dan RM3.18) dan Thailand (RM4.25 dan RM2.96).

Harga LPG dan gula pula masing-masing RM2 sekilogram dan RM3.50 sekilogram di Indonesia, Singapura (RM6.42 sekilogram dan RM3.80 sekilogram), Thailand (RM1.93 sekilogram dan RM2.80 sekilogram).
Beliau berkata, rasionalisasi subsidi ini perlu dilakukan bagi memperbaiki kedudukan ekonomi negara dengan meningkatkan pendapatan dan mengurangkan perbelanjaan.



nota kaki: akhirnya bekas Permaisuri Agong, Siti aishah abdul Rahman failkan saman ke atas Uncle seekers.

*Happy birthday to lovely Abah (cik yuna). Moga panjang umor dan dimurahkan rezeki.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...