Monday, November 29, 2010

Kisah si Matahari.

Memula, tgk status kat fb member pasal org ckp matahari adalah hak miliknya. TERKEJUT! Then, cari sumber yg diperolehi oleh member itu. Begini la serba sedikit alkisahnya:

Wanita dakwa daftar namanya sebagai pemilik matahari

MADRID - Seorang wanita dari Galicia, Sepanyol, Angeles Duran (gambar) menyatakan matahari secara rasminya sudah menjadi miliknya, lapor sebuah akhbar semalam.

Menurut Duran yang berusia 49 tahun, dia mendaftarkan namanya sebagai pemilik matahari di sebuah pejabat notari awam tempatan.

Pejabat notari awam bertanggungjawab mengesahkan sesuatu perjanjian yang dibuat.

Dokumen yang dikeluarkan pejabat itu mengisytiharkan bahawa Duran merupakan pemilik matahari iaitu bintang yang terletak di pusat sistem suria dengan jarak dari Bumi kira-kira 149,600,000 kilometer.

Menurut wanita itu kepada akhbar El Mundo, dia mengambil langkah mendaftarkan namanya sebagai pemilik matahari pada September lalu.

Duran berkata, dia mendaftarkan namanya itu selepas membaca artikel bahawa seorang lelaki Amerika Syarikat telah mendaftarkan namanya sebagai pemilik bulan dan kebanyakan planet di dalam sistem suria.

Dia menjelaskan, terdapat satu perjanjian antarabangsa yang menyatakan bahawa tidak ada mana-mana negara boleh mengaku menjadi pemilik bintang atau planet.

Namun, perjanjian itu tidak menyatakan bahawa mana-mana individu tidak boleh menjadi pemilik bintang atau matahari.

Duran menyatakan, dia kini mahu mengenakan caj kepada setiap orang yang menggunakan matahari.

Menurutnya, dia akan memberikan separuh daripada hasil kutipannya itu kepada kerajaan Sepanyol, 20 peratus untuk dana pencen, 10 peratus bagi tujuan penyelidikan dan 10 peratus untuk menamatkan kebuluran dunia manakala 10 peratus lagi menjadi miliknya. - Agensi

Sumber: Kosmo! online. (29/11/10)

MasyaAllah. Apa nak jadi ntah dgn manusia pada zaman ini. Matahari pom daftar hak milik. Dah tu pulak, nak kenakan caj pada pengguna. Persoalannya, dia sedar apa yang dah buat ini?! haha. Lawak2.

Nota kaki: incik shino kini sdg bercuti.

Thursday, November 25, 2010

Flash tutorial: Basic motion

Semlm, blog ayeem ayam ni da post first learning session die. Ni basic flash cmne korang nk bg satu2 benda 2 bergerak.

Skali lg, ak cume linkkn je ke post die... Tutorial dari shino, blum siap lg. harap smua bersabar... Shino masih lg sibuk dgn report practical ni... dem...mlsnye nk wt report ni...huhu...

Shino bg ckt description psl tutorial 2...tutorial 2, psl basic motion...ape 2 motion?pergerakan la...ayeem 2 buat pergerakan yg mudah dlm flash...smu org yg gune flash mesti tau basic motion ni...sbb 2 la gunenye flash ni...die ajr cmne nk buat satu benda pastu buatkn benda 2 bergerak...

Bile korang da bljr cmne nk wt bnda bergerak ni, korg septtnye da leh wt byk bnda da...
klu sape2 nk bljr, leh blajar kt SINI...Klu nk password die, mintak je dgn ayeem 2...mntk kt e-mail die...kompem die bg punye...hehe...

Wednesday, November 24, 2010

Tutorial flash:Pengenalan

Berita baik..

Memandangkan ramai yg mntak shino wt tutorial, so, shino akn wt tutorial utk korang.

Untuk pengenalan ni, shino xnk terang panjang2. Memandangkan kawan shino da wt pengenalan ni, so, shino linkkn kt post die je ek.

Sape2 nk tau serba sedikit, secara basicnye pasal flash ni, korang leh refer kt ayeemayam.com.

Kami da bncg da psl tutorial ni. Aslnye, die nk link kt post shino, tp shino ckp, myb shino wt lmbt lg sbb byk sgt kje x siap lg. Shino suh die wt dlu, then shino link kt post die je sng.

Mane2 lesson y senang, shino link kt post die je. Si ayeem ni suh shino wt gk tkut korang x paham ape y die ajr.so, leh refer tutorial shino. Shino akn wt jgk tutorial dgn cara shino sndri.

Sape2 nk tau serba sedikit pasal flash ni, refer SINI. Klu x cukup maklumat tnye uncle GOOGLE. Hehe...

Monday, November 22, 2010

Good luck!



SPM bermula lagi!

Good luck utk adik2 yg menduduki SPM thn ini. SPM penentu masa depan adik2. Buat yang terbaik utk masa depan anda semua. U can do it.

x lupe juga buat adik2 yg ambil STPM dan STAM.

Go-go! aja-aja! Fighting2! Yeay!


Ucapan ikhlas dr empunya blog ini -> Shino dan juga Yuna.

Nota tambahan: bila sudah merdeka, bahagia sungguh rasenya. hehe. examfobia sgt teruk. aigoo~

GOOD LUCK. ALL da BEST!

Saturday, November 20, 2010

Info 'sihat' kacang SOYA




Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.

Antara keburukan kacang soya yang dapat simpulkan dari pembacaan beliau (Ustaz Hashim):

i. Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
ii. Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
iii. Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).

Wednesday, November 17, 2010

BEWARE - Police warning when driving.!!

Worth Passing On!


This is happening now! Sad, especially if you are inclined to 'help' people...


While driving on a rural end of the roadway on Thursday morning, I saw an infant car seat on the side of the road with a blanket draped over it. For whatever reason, I did not stop, even though I had all kinds of thoughts running through my head. But when I got to my destination, I called the Police and they were going to check it out. But, this is what the Police advised even before they went out there to check....


"There are several things to be aware of ... gangs and thieves are now plotting different ways to get a person (mostly women)to stop their vehicle and get out of the car.


"There is a gang initiation reported by the local Police where gangs are placing a car seat by the road...with a fake baby init...waiting for a woman, of course, to stop and check on the abandoned baby.

Saturday, November 13, 2010

Electromagnetic effect food.



This entry is given to me by my friend via my e-mail. Lets read it.

A number of researchers at Princeton 's University have discovered something scary!.

For several months, they were feeding two groups of mice: the first group with food kept in a refrigerator, and the second group with food kept in a refrigerator as well but with several decorative magnets on the door.

The objective of this experiment was to see how electromagnetic radiation (that coming out from the decorative magnets on the door) affect food items. Amazingly, rigorous clinical studies stated that
the group of mice that consumed the “radiated” food had as much as 87 % higher probability to get cancer than the other group of mice.

Inexplicably no Governments or health associations/institutions have given any statement on this regard. However, and just in case, it is recommendable to remove any decorative magnet from refrigerators,
and put it far away from any food..

I don't know whether this is true or not. But, please be cautious.

Friday, November 12, 2010

Contest makan ayam by ayeem ayam.



Jom kite ramai pakat join contest ni...

hadiah wang tunai 2 n cenderahati lg 2...

Cmne nk join?

Cmni...

1) Tgkp gmbr korg tgh mkn aym(klu nk berlagak mkn aym pun bleh je)...

2) Buat entry bertajuk "Contest Makan Ayam" n upload gmbr korg td...

3) Pastu submit la link korg kt SINI...

klu korg nk tau ape hadiahnye n info lbih lanjut, tgk kt SINI...

Jom meriahkn contest ni...

Thursday, November 11, 2010

Is it true?:Pringles ( potato chips, 薯片)

This entry I got from my friend via my hotmail's email. Depend on you whether you want to believe it or not.

For those who don't read Chinese:

The chemical used in Pringlesis also used in hair-perm chemical, a very harmful chemical even on a very insignificant quantity (will cause kidney cancer), adult shouldn't consume more than 0.01g per day while children not more than 0.003g!

Product called back from all Hong Kong markets & banned in USA.

It contains cancer causing ingredient !

STOP EATING PRINGLES NOW



....and they were so terrified of "the melamine scare' from China. Pringles is from USA.


Let them all know please...in the interest of Health.

Saturday, November 6, 2010

Amaran untuk smua kaum WANITA.

AMARAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! peringatan pada kaum hawa @ wanita.
mesti baca ( saper nak share silakan)
Amaran pd Kaum Hawa Amaran pada Kaum Wanita
dan kepada sumer kaum perempuan yang memandu,
Kes ni betul2 menakutkan. Kesah ini betul2 terjadi kat Penang Ingat lagi tak dgn...
kes Ms Canny Ong yang dirogol dan dibunuh??
Kisah nya..ada seorang perempuan ni berhenti dekat stesen gas
"pay-at-the-pump" untuk isi minyak..
sebaik saja dia siap isi minyak tu dan nak beredar,
seorang pekerja kat situ buat pngumuman yang
kad kredit perempuan ni ada problem sikit..
pekerja tu suruh perempuan ni masuk ke dalam untuk bayar..
tapi perempuan ni confused la sebab transaksi menunjukkan
yang pembayaran kad kredit dia diluluskan
dan tak ada masaalah apa2 pun..
so perempuan tu bagitau la pekerja tu dan dia pun
bersedia nak beredar ke kereta dia balik..
tapi pekerja tu tetap bertegas dan suruh dia masuk dalam..
perempuan tu pun decided untuk masuk ke dalam...
sebaik aje dia masuk kat dalam..dia mula marah kat pekerja tu..
lalu pekerja tu suruh dia bertenang dan bagitau hal sebenarnya..
..nak tau apa?

Thursday, November 4, 2010

Business internet.








Kalau mahu berjinak2 dlm bisnes on9 ni, agak2 apa yg menarik utk dikomersialkan?!

Wednesday, November 3, 2010






EXAM datang lagi. Wish me luck! Incik Shino sgt2 bahagia la utk sem ini. Beliau tidak perlu mengadap exam.

Symptom symptom student bila final exam minggu depan.

1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )

2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )

3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.

4. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...