Friday, December 31, 2010

Review balik ape yg berlaku 2010.



Hari last kte berada pada tahun 2010...Esok, bermula la tahun baru, 2011...Jom kte lihat ape yg berlaku dlm 2010 ni bg shino jela...hehe...

1) Practikal training.

Tahun 2010 ni la shino stat practical training..Stat bulan june smpe bln november...so skg ni, shino da hbs practikal la n da brglr staf suda...hehe...time praktikal ni la shino knal si ayeem ni...klu korg nk tau, mse 1st time msk ofis, shino tgk ayeem ni baik je...snyp je...ble da knal, amik ko...hbs skali dgn shino jadi jht sbb die...ahaha...sbb die gk la shino brbloggiing blk...

2) Interview.

First time shino kn interview thn 2010 ni...Bapak berdebrnye...1st time la ktekn...ble da jmpe interviewer, slambe je rupenye(brlagak la plak kn)...ahaha...shino interview ni kt syarikat ifca consultant sdn bhd utk position system engineer...time shino g interview ni, shino da dpt kje kt tmpt shino praktikal 2..da stat kje da pun...oleh krana shino da wt appointment, shino pegi jela...diorg pun sbnrnye nk amik shino bkerja kt c2, tp oleh krna shino available march 2011 je, so, x tau la cmne...diorg ckp, klu position 2, still ksg, diorg akn kol...shino pun x brhrp sgt kje kt c2 sbb shino kn da kje kt tmpt si ayeem ni kje...

3) Graduation.

Sbnrnye, x grad lg...tp da hbs praktikal kn, krenye da grad la 2...cume x de scroll je lg..kn2..hehehe...

Rsenye, ni jela kt peristiwa bsr yg berlaku kt shino 2010 ni...Slmat tggl 2010...

Thursday, December 30, 2010

Kesilapan terbesar...



Smart kn jersi malaysia ni...

Tahniah kepada pasukan bola sepak Malaysia sebab da menang Suzuki cup 2010...Mng lwn indonesia 4-2...Keeper malaysia da best...byk dpt slamatkn bola...tendangan penalti pun dia leh slmtkn lg...

Shino sbgai rkyt Malaysia, rse sgt bgga...Kegemilangan bola sepak Malaysia kembali...

Cm xde kn mngena dgn tajuk je kn...ehehe...xde la...cmni cternye, td shino g tgk bola kt kdai kwsn tmpt tggl shino...cm bese, order mknn smntra tggu bola stat...hbs mkn, bola da stat da...shino tgk bola smbil mnum2 je la kn...

Time tgh prlawnn 2, gol pertama dari Malaysia...shino pun mnjert sme la dgn org2 len yg ade kt kdai 2...shino duk meja blkg skali...x nmpk sgt...ade plak mak cik kt dpn shino ni mnghlg pndgn shino...cm dia sorg je nk tgk bola kn...sbr jela...

Shino trus pndh kt dpn...tgh syok duk tgk bola 2, lmbt plak nk gol kn, shino g la tnds jp...kuar je dari tnds 2, shino duk blk kt tmpt bese...shino prasan la smua org tgk kt shino...tgk dpn muke x puas ht...apehal plak diorg ni kn...shino tgk result, gol da 1-1 da...indonesia da skor 1 gol...

Tp kn, pesal smua org cm nk mrh kt shino kn...bile shino tgk dri shino, alamak, cmne leh trsilp ni...hbs la...shino trslp pkai bju jersi color merah...huwaaa...x prasan plak mse mne la shino pkai jersi merah 2...

Shino wt2 slambe je...pstu gol plak 1x lg...aiseh...1x lg smua mt trtumpu kt shino...nk je shino tgglkn bju kt c2 gk...huhuhu...hbs je game, trus shino byr n blah...

Kepada peminat bola sepak skalian, jgn sesekali wt ksilpn sbgini...

Monday, December 27, 2010

Alternative remedy for dengue

I just got an e-mail from my friend about an alternatif remedy for dengue.

Dengue is getting more and more serious recently. As of 17 December 2010, there were already 45, 037 cases reported and 133 deaths. Dengue virus is capable to decrease the platelet level in your body to 0 (Note: 0 platelet in body is fatal and can cause death!)



Below are a few alternative remedies that proven effective (my brother was down with dengue last month, after taking these remedies, his platelet level increases drastically and was discharged the second time he consumed them!)



1. Toad simmer with small bittergourd (田鸡炖小苦瓜) – this is the most effective among all

2. Blended papaya leaves with honey (木瓜叶汁加蜜糖) – should not add water

3. Raw arrow root juice (粉葛汁) - should not add water

4. Crab soup (螃蟹汤) – make sure crab is clean properly otherwise will cause food poisoning

Sunday, December 26, 2010

BEN ASHAARI:500 BLOG !.



Pencarian 500 blog oleh ben da stat da..jom kte pakat join ramai2...500 je tu...cepat2...

Event ni stat kul 2 ptg 26/12/2010 n tamat pada kul 2 ptg 27/12/2010...

Cara2 nk join:

1) Ltkkn banner pada entry korg.
2) Bg tajuk 500 BLOG !.
3) Letak link entry korg kt SINI.
4) Peringatan: Paste URL msg2 skali je...

Da siap...hehe...

Perrhhh...Menang award dari ISP World Wide...

Shino baru bkk e-mail hotmail...tibe2 tgk dlm spam, ade mail...shino pun trus je la bace...kt bwh ni e-mailnye...

INTERNATIONAL WORLDWIDE INTERNET USER END OF THE YEAR AWARD

Attn:Internet User,

We are pleased to inform you that one of the best things that can happen to any Internet user is to be rewarded for spending money and time on the Internet. You may not have known that over one hundred billion people daily surf the Internet on regular basis for one reason or other. These Internet users including yourself, pay access fees to various
Internet Service Providers (ISP) all over the world who in turn remit surplus funds to the numerous World Wide Internet Technology Companies (WWITC) for the development and advancement of Global Information Technology.

Thursday, December 23, 2010

Segmen Jom Berkenalan

Sebagaimana tajuk di ats, sy...adeh...formal la plak...ehehe...shino bkk blog shino td, tgk kt shoutbox, godek2 yg lps 2, jumpe la sorg kwn ni...name pggln die cik mimie...cik mimie ni da lakukan 1 kesalahn...haaa...da berdbr la 2...ehehe..xde la...grw je...sbnrnye, cik mimie ni da tag shino...so, shino wt la entry ni...

Entry ni leh mngrtkn lg hbgn antra blogger n leh bg kprcayaan lbh kt blogger yg wt entry ni...bg shino la...

Klu korg nk join, sng je...korg leh la refer SINI yea @ korg klik je gmbr bwh ni...

Monday, December 20, 2010

Contest Cari Ayam | Ayeem Ayam



Kelabu : E

Ungu : K

Oren : P

Hijau : O

Slogan : "Ak suka join kontes ayam kerana ak suka mkn KFC... Eh slp slogan... Ayam-ayam ayeem menghilang kerana mne de hlg pun...Ayam-ayam tu g nyorok je pun...kn2...hahaha...

P/S : wlupun ak slalu duk sblh ayeem ni, x smstinye ak tau ape jwpnye...ayeem ni kdekut...akakaka....

Ak cabar follower baruku:

1) Efa

2) Ain nina

3) Ifah

Thursday, December 16, 2010

LESSON 2:Creating object, convert vector to graphic, movieclip and button and animate the movieclip.

Bile shino tgk blk 1st tuto, cm susah la plak nk bljr...so shino decided tuk wt tuto cm bese je...x pkai flash...rsenye wt bese lg sng nk follow n refer...

CREATING OBJECT.

Nk wt pape je object dlm flash ni sng je...just gune je tool y da ade 2...cthnye klu nk wt blt, gune je oval tool @ oval primitive tool 2...klu nk wt petak plak, gune je rectangle @ rectangle primitive tool 2...cara2nye..

1. click kt tool yg nk wt object 2...

2. click kt stage n drag...ikt ske korg la nk wt bsr mne pun...leh resize blk klu trslh saiz...

utk color fill n stroke, korg leh plh color dlu sblum wt object @ wt object dlu bru plh color...mnepun bleh...

ni cth hsl dari gune tool trsbt...



Tuesday, December 14, 2010

~BELOG IZYAN SHAMBA~: GIVEAWAY:LUCKY FOLLOWERS

Create your own banner at mybannermaker.com!


Ni first time shino join give away...sbb ape join?nk join pun kn ade sbb ke?hehe...sje je shino join...sbb sng je nk join...jom la kte pakat join ramai...nk bg meriah...cmne?korg leh g kt tuan punye blog...izyan...klu brtuah,dpt gk tpp...bajet duit tpp...hehe...

Sunday, December 12, 2010

Jom join blog larian ni...


Blog larian ni cm stesen ktm la...sbb kt cn korg leh dptkn byk list rkn blogger len utk kte lwt...dftr blog korg klu nk trmsk dlm list...jom kte join rmai2...sgt sesuai utk spe2 y bru nk jd blogger...

Slogan: Saya suka berblogwalking kerana leh tmbh lg kwn2 blogger dsmpg up traffic.

Kt cn, shino nk tag:

Wednesday, December 8, 2010

LESSON 1:Getting started with flash.




Akhirnye siap jgk first lesson ni. Utk pengethuan korg, flash ni khas utk spe2 yg x tau pape lg adobe flash ni. ..

Klu korg prasan, ade error ckt. Ni d sbbkn oleh shino mls nk wt custom coding. Gune automatic punye.huhu...

Klu korg nk nmpk lbh jelas, klik kt SINI...

Next lesson: Creating object, convert vector to graphic, movieclip and button and animate the movieclip.

Tuesday, December 7, 2010

Amaran dr FBI..!!


Akhbar hari ini memaparkan berita mengenai amaran keras dr FBI berkenaan Patung Barbie. ya patung yg cute-mute itu. Amaran jenayah siber dikeluarkan khas untuk patung baru Barbie yg direka lengkap dgn kamera video kecil yg terletak di bhgn dada, disembunyikan di sebalik seutas rantai. Amaran ini dikeluarkan utk memberi p'ingatan kpd semua bahawasanya video itu boleh disalahgunakan untuk menghasilkan pornografi kpd kanak2. [KANAK2]. Bg mereka, patung itu sungguh cantik dan cute. Mereka tidak menyedari kehadiran kamera video yg terpasang di bahagian patung tersebut.






sumber gambar2: pakcik Google.


Menurut laporan FBI, patung tersebut boleh merakam video selama 30 minit yang juga boleh dimasukkan ke dalam komputer. Namun begitu, amaran yg dikeluarkan itu tidak menunjukkan bahawa rakaman video itu boleh dimuatnaik terus ke internet. Namun begitu, ini tetap bahaya utk kanak2. Walaubagaimanapun, amaran ini lebih kpd langkah berjaga2 utk pihak penguatkuasa mengenai kewujudan patung video ini yg mampu menjadi bhn bukti jika berlaku sesuatu kes.

Ada kebaikan dan keburukan mengenai patung ini. Oleh itu, pada sapa2 yg ada adik2, kakak2, sedara mara, dan juga sahabat handai yg begitu meminati patung Barbie ini, ingat2kan la mereka ttg amaran ini.Jika ada pihak yg menyalahgunakannya, di situ la bahaya la yg kite perlu elak. Beringat2 la kawan2. Utk lebih lanjut, rujuk Berita harian online hari ini (7/12/10).

Nota kaki: Cantik kan. tp xla minat patung ini. :D
pesanan dr incik Shino - tutorial flash masih dlm pembikinan. so pada sesapa yg menunggu kemunculan entri flash itu, harap bersabar yea.

Monday, December 6, 2010

Salam Maal Hijrah



SALAM MAAL HIJRAH diucapkan kpd semua yg beragama Islam di serata dunia.
Semoga dgn kehadiran tahun baru hijrah ini akan membuka lembaran baru kpd kita. Amin.
Semoga dunia semakin aman. Jgn ada perang dunia yg akan meletus.
Peace no war. Vote for no war!!
Azam baru anda?!
Azam thn ini dah tertunai. next plak. hmmm.

ucapan ikhlas dr Shino dan Yuna.

Saturday, December 4, 2010

Harga MINYAK naik lagi!

Nak hujung2 tahun ni, macam2 benda la. Minyak naik harga, gula pom naik juga. Tang gula tu xrase la sgt. hehe. Kurangkan gula dlm minuman la katekan. Jadi, gula naik pom xterasa sgt. Tp bila minyak naik, termenung jugak la. Walaupun kenaikan 5sen, tp tetap terasa gak la. ni keratan akhbar pasal kenaikan harga2 ini. (Bharian online - 4dis2010).


PUTRAJAYA: Kerajaan semalam mengumumkan penyelarasan harga petrol RON95, diesel dan petroleum gas cecair (LPG) sebanyak lima sen manakala gula diselaras pada harga 20 sen berkuat kuasa hari ini sebagai langkah kedua Program Rasionalisasi Subsidi.

Berikutan itu, harga RON95 yang diselaraskan menjadi RM1.90 seliter, diesel kepada RM1.80 seliter dan LPG RM1.90 sekilogram manakala gula RM2.10 sekilogram.

Walaubagaimanapun, kenaikan minyak ini adalah merupakan harga paling murah nak dibandingkan dengan negara ASEAN yg lain. Demikian menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala:

Idris berkata, walaupun harga bahan itu diselaraskan, ia masih rendah berbanding beberapa negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Thailand.

Beliau berkata, harga RON 95 dan diesel di Indonesia masing-masing RM2.46 seliter dan RM2.50 seliter, Singapura (RM4.36 dan RM3.18) dan Thailand (RM4.25 dan RM2.96).

Harga LPG dan gula pula masing-masing RM2 sekilogram dan RM3.50 sekilogram di Indonesia, Singapura (RM6.42 sekilogram dan RM3.80 sekilogram), Thailand (RM1.93 sekilogram dan RM2.80 sekilogram).
Beliau berkata, rasionalisasi subsidi ini perlu dilakukan bagi memperbaiki kedudukan ekonomi negara dengan meningkatkan pendapatan dan mengurangkan perbelanjaan.



nota kaki: akhirnya bekas Permaisuri Agong, Siti aishah abdul Rahman failkan saman ke atas Uncle seekers.

*Happy birthday to lovely Abah (cik yuna). Moga panjang umor dan dimurahkan rezeki.*

Monday, November 29, 2010

Kisah si Matahari.

Memula, tgk status kat fb member pasal org ckp matahari adalah hak miliknya. TERKEJUT! Then, cari sumber yg diperolehi oleh member itu. Begini la serba sedikit alkisahnya:

Wanita dakwa daftar namanya sebagai pemilik matahari

MADRID - Seorang wanita dari Galicia, Sepanyol, Angeles Duran (gambar) menyatakan matahari secara rasminya sudah menjadi miliknya, lapor sebuah akhbar semalam.

Menurut Duran yang berusia 49 tahun, dia mendaftarkan namanya sebagai pemilik matahari di sebuah pejabat notari awam tempatan.

Pejabat notari awam bertanggungjawab mengesahkan sesuatu perjanjian yang dibuat.

Dokumen yang dikeluarkan pejabat itu mengisytiharkan bahawa Duran merupakan pemilik matahari iaitu bintang yang terletak di pusat sistem suria dengan jarak dari Bumi kira-kira 149,600,000 kilometer.

Menurut wanita itu kepada akhbar El Mundo, dia mengambil langkah mendaftarkan namanya sebagai pemilik matahari pada September lalu.

Duran berkata, dia mendaftarkan namanya itu selepas membaca artikel bahawa seorang lelaki Amerika Syarikat telah mendaftarkan namanya sebagai pemilik bulan dan kebanyakan planet di dalam sistem suria.

Dia menjelaskan, terdapat satu perjanjian antarabangsa yang menyatakan bahawa tidak ada mana-mana negara boleh mengaku menjadi pemilik bintang atau planet.

Namun, perjanjian itu tidak menyatakan bahawa mana-mana individu tidak boleh menjadi pemilik bintang atau matahari.

Duran menyatakan, dia kini mahu mengenakan caj kepada setiap orang yang menggunakan matahari.

Menurutnya, dia akan memberikan separuh daripada hasil kutipannya itu kepada kerajaan Sepanyol, 20 peratus untuk dana pencen, 10 peratus bagi tujuan penyelidikan dan 10 peratus untuk menamatkan kebuluran dunia manakala 10 peratus lagi menjadi miliknya. - Agensi

Sumber: Kosmo! online. (29/11/10)

MasyaAllah. Apa nak jadi ntah dgn manusia pada zaman ini. Matahari pom daftar hak milik. Dah tu pulak, nak kenakan caj pada pengguna. Persoalannya, dia sedar apa yang dah buat ini?! haha. Lawak2.

Nota kaki: incik shino kini sdg bercuti.

Thursday, November 25, 2010

Flash tutorial: Basic motion

Semlm, blog ayeem ayam ni da post first learning session die. Ni basic flash cmne korang nk bg satu2 benda 2 bergerak.

Skali lg, ak cume linkkn je ke post die... Tutorial dari shino, blum siap lg. harap smua bersabar... Shino masih lg sibuk dgn report practical ni... dem...mlsnye nk wt report ni...huhu...

Shino bg ckt description psl tutorial 2...tutorial 2, psl basic motion...ape 2 motion?pergerakan la...ayeem 2 buat pergerakan yg mudah dlm flash...smu org yg gune flash mesti tau basic motion ni...sbb 2 la gunenye flash ni...die ajr cmne nk buat satu benda pastu buatkn benda 2 bergerak...

Bile korang da bljr cmne nk wt bnda bergerak ni, korg septtnye da leh wt byk bnda da...
klu sape2 nk bljr, leh blajar kt SINI...Klu nk password die, mintak je dgn ayeem 2...mntk kt e-mail die...kompem die bg punye...hehe...

Wednesday, November 24, 2010

Tutorial flash:Pengenalan

Berita baik..

Memandangkan ramai yg mntak shino wt tutorial, so, shino akn wt tutorial utk korang.

Untuk pengenalan ni, shino xnk terang panjang2. Memandangkan kawan shino da wt pengenalan ni, so, shino linkkn kt post die je ek.

Sape2 nk tau serba sedikit, secara basicnye pasal flash ni, korang leh refer kt ayeemayam.com.

Kami da bncg da psl tutorial ni. Aslnye, die nk link kt post shino, tp shino ckp, myb shino wt lmbt lg sbb byk sgt kje x siap lg. Shino suh die wt dlu, then shino link kt post die je sng.

Mane2 lesson y senang, shino link kt post die je. Si ayeem ni suh shino wt gk tkut korang x paham ape y die ajr.so, leh refer tutorial shino. Shino akn wt jgk tutorial dgn cara shino sndri.

Sape2 nk tau serba sedikit pasal flash ni, refer SINI. Klu x cukup maklumat tnye uncle GOOGLE. Hehe...

Monday, November 22, 2010

Good luck!



SPM bermula lagi!

Good luck utk adik2 yg menduduki SPM thn ini. SPM penentu masa depan adik2. Buat yang terbaik utk masa depan anda semua. U can do it.

x lupe juga buat adik2 yg ambil STPM dan STAM.

Go-go! aja-aja! Fighting2! Yeay!


Ucapan ikhlas dr empunya blog ini -> Shino dan juga Yuna.

Nota tambahan: bila sudah merdeka, bahagia sungguh rasenya. hehe. examfobia sgt teruk. aigoo~

GOOD LUCK. ALL da BEST!

Saturday, November 20, 2010

Info 'sihat' kacang SOYA




Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.

Antara keburukan kacang soya yang dapat simpulkan dari pembacaan beliau (Ustaz Hashim):

i. Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
ii. Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
iii. Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).

Wednesday, November 17, 2010

BEWARE - Police warning when driving.!!

Worth Passing On!


This is happening now! Sad, especially if you are inclined to 'help' people...


While driving on a rural end of the roadway on Thursday morning, I saw an infant car seat on the side of the road with a blanket draped over it. For whatever reason, I did not stop, even though I had all kinds of thoughts running through my head. But when I got to my destination, I called the Police and they were going to check it out. But, this is what the Police advised even before they went out there to check....


"There are several things to be aware of ... gangs and thieves are now plotting different ways to get a person (mostly women)to stop their vehicle and get out of the car.


"There is a gang initiation reported by the local Police where gangs are placing a car seat by the road...with a fake baby init...waiting for a woman, of course, to stop and check on the abandoned baby.

Saturday, November 13, 2010

Electromagnetic effect food.



This entry is given to me by my friend via my e-mail. Lets read it.

A number of researchers at Princeton 's University have discovered something scary!.

For several months, they were feeding two groups of mice: the first group with food kept in a refrigerator, and the second group with food kept in a refrigerator as well but with several decorative magnets on the door.

The objective of this experiment was to see how electromagnetic radiation (that coming out from the decorative magnets on the door) affect food items. Amazingly, rigorous clinical studies stated that
the group of mice that consumed the “radiated” food had as much as 87 % higher probability to get cancer than the other group of mice.

Inexplicably no Governments or health associations/institutions have given any statement on this regard. However, and just in case, it is recommendable to remove any decorative magnet from refrigerators,
and put it far away from any food..

I don't know whether this is true or not. But, please be cautious.

Friday, November 12, 2010

Contest makan ayam by ayeem ayam.



Jom kite ramai pakat join contest ni...

hadiah wang tunai 2 n cenderahati lg 2...

Cmne nk join?

Cmni...

1) Tgkp gmbr korg tgh mkn aym(klu nk berlagak mkn aym pun bleh je)...

2) Buat entry bertajuk "Contest Makan Ayam" n upload gmbr korg td...

3) Pastu submit la link korg kt SINI...

klu korg nk tau ape hadiahnye n info lbih lanjut, tgk kt SINI...

Jom meriahkn contest ni...

Thursday, November 11, 2010

Is it true?:Pringles ( potato chips, 薯片)

This entry I got from my friend via my hotmail's email. Depend on you whether you want to believe it or not.

For those who don't read Chinese:

The chemical used in Pringlesis also used in hair-perm chemical, a very harmful chemical even on a very insignificant quantity (will cause kidney cancer), adult shouldn't consume more than 0.01g per day while children not more than 0.003g!

Product called back from all Hong Kong markets & banned in USA.

It contains cancer causing ingredient !

STOP EATING PRINGLES NOW



....and they were so terrified of "the melamine scare' from China. Pringles is from USA.


Let them all know please...in the interest of Health.

Saturday, November 6, 2010

Amaran untuk smua kaum WANITA.

AMARAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! peringatan pada kaum hawa @ wanita.
mesti baca ( saper nak share silakan)
Amaran pd Kaum Hawa Amaran pada Kaum Wanita
dan kepada sumer kaum perempuan yang memandu,
Kes ni betul2 menakutkan. Kesah ini betul2 terjadi kat Penang Ingat lagi tak dgn...
kes Ms Canny Ong yang dirogol dan dibunuh??
Kisah nya..ada seorang perempuan ni berhenti dekat stesen gas
"pay-at-the-pump" untuk isi minyak..
sebaik saja dia siap isi minyak tu dan nak beredar,
seorang pekerja kat situ buat pngumuman yang
kad kredit perempuan ni ada problem sikit..
pekerja tu suruh perempuan ni masuk ke dalam untuk bayar..
tapi perempuan ni confused la sebab transaksi menunjukkan
yang pembayaran kad kredit dia diluluskan
dan tak ada masaalah apa2 pun..
so perempuan tu bagitau la pekerja tu dan dia pun
bersedia nak beredar ke kereta dia balik..
tapi pekerja tu tetap bertegas dan suruh dia masuk dalam..
perempuan tu pun decided untuk masuk ke dalam...
sebaik aje dia masuk kat dalam..dia mula marah kat pekerja tu..
lalu pekerja tu suruh dia bertenang dan bagitau hal sebenarnya..
..nak tau apa?

Thursday, November 4, 2010

Business internet.








Kalau mahu berjinak2 dlm bisnes on9 ni, agak2 apa yg menarik utk dikomersialkan?!

Wednesday, November 3, 2010






EXAM datang lagi. Wish me luck! Incik Shino sgt2 bahagia la utk sem ini. Beliau tidak perlu mengadap exam.

Symptom symptom student bila final exam minggu depan.

1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )

2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )

3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.

4. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)

Tuesday, October 26, 2010

Waaa...Sape nak menang hadiah???Boleh pilih hadiah 2..jom2..



Contest ni anjuran CIMB...

Caranye senang sangat...

1) Pilih hadiah mane nak menang...

2) Pastu post link korang kat wall facebook, tweeter @ kat mane2 la...

Camne die kire?
Bile korang klik kat link SINI, pastu orang tu compare barang yang die pilih dengan korang...

Camtu je...senang kan...So, ape lagi, jom la join...
Klik SINI untuk join....Jom compare dengan barang shino nak...

Monday, October 25, 2010

Header contest.



Oleh krana ak di tag oleh ROBOT, ak pun join la...Contest ni anjuran alienelliz...Klu korg nk maklumat lnjut, leh pegi trus ke blog penganjur yea...Thanx sbb tag ak yea robot...

Header ak wt ni, bese2 je...Wt gune adobe flash cs4...Gune coding actionscript 3.0...Klu korg prasan, dari mula ak letak header ni, msti ade y bertukr sbb ak suke test...tiap kli ak tukr wlupun kck, kompem ak update trus...hehe...header skg ni pun, ak akn ubh dari semasa ke semasa...

ni la die header shinoxyuna ni...kt ats 2 ade...hehehe...

Xde pape y best sgt pun...cume line cursor 2 je...klu nk color lain, click je ats banner 2...ak suke color biru...hehe...color 2, ak wt kluar random...klu dpt color lain, nsb la...hehe...

kn tag plak kwn2 ek...spe yea jd mgsa ak ni...

CT kwn 1 u dlu...
nadia kwn time blogwalking..ehehe...
sorang lg bru je td follow..mknenye jd kwn la kn..hehehe...
MissAnisah...

Saturday, October 23, 2010

Get to know adobe flash.



Image credit to learn.adobe.com.

Sebelum shino nk mengajar buat flash guna adobe flash ni, korg kn tau dlu ape die adobe flash ni...

Ape y shino tau, Adobe flash ni asalnye la Macromedia Flash pstu adoobe beli then jdkn product diorg la...

Adobe flash ni adalah multimedia platform yg digunakan utk buat animation, video, dan segala jenis interactivity y ade kt tenet ni la(curi ayt wiki ckt)...

Tuesday, October 19, 2010

Adobe Master collection CS5



Akhirnye shino install adobe master collection CS5...

Shino nak wat pe dengan adobe ni?

Semestinye dengan adenye adobe ni, shino leh wt banyak lagi flash... Antara program yang shino nak gune dalam master collection ni, adobe flash, adobe photoshop, adobe illustrator, adobe catalyst, adobe flash builder n adobe soundbooth... Tapi sayangnye, shino tak dapat nak install adobe after effect... Sebabnye requirement laptop shino tak cukup tuk gune adobe after effect...Nampak gayenye, terpaksa la shino gune adobe after effect cs4 je...huhuhu...

Kenape shino nak sangat gune CS5 ni?

1) Sebab banyak feature tambahan..

2) Lebih senang nak gune...

3) Jatuh cinta dengan adobe catalyst 2(jgn mare yea yoona)...

4) Anda tambah la sendiri(curi ayat robot sakti)...

So, lepas ni, lagi senang n cepat la shino wat keje(cepat ke?)...Dan untuk pengetahuan semua kawan2 blogger la, atas permintaan ramai, insyaAllah shino akan watkan tutorial untuk korang semua tapi bukan dalam mase terdekat ni sebab shino sangat sibuk(sibuk lagi)...btul...next week, shino punye supervisor dari ump nak datang melawat n kena present kt sv 2..huhu...korang jangan berharap sangat shino leh siapkan tutorial dalam mase terdekat ni yea...shino akan ajar dari basic...tunggu je la kawan2 yea...

Sunday, October 17, 2010

BEWARE: A mirror or 2 way glass.

No Gap mirror
Gap mirror


A Mirror or a 2-Way Glass?

How can you tell when you are in a room, restroom,
motel etc. with a mirror or a 2-way glass?

Here's how: I thought it was quite interesting! And I
know in about 30 seconds you're going to do what I did
and find the nearest mirror.

Do you know how to determine if a mirror is 2-way or
not? A policewoman who travels all over the US and
gives seminars and techniques for businesswomen passed
this on.

Friday, October 15, 2010

Kereta untuk dijual..




Kereta untuk di jual...


-Engine & AirCond Good Condition
-Tayar Baru (Continental & Silverstone)
-Acc Free
-Year 2000(September)
-Clean Interior
-Piston Ring, Timing Belt baru
-No Need to Repair
-Careful owner
-Baru cat, Biru 2K(x sampai setahun)
-Plate Wilayah
-Come n See by yourself.
-SAPE CEPAT DIA DAPAT.=)

-Location: Taman Pinggiran, Batu Caves
-CAR FOR SALE: ISWARA AB MANUAL, Y2000, RM7500.
-Kindly please Call TO VIEW-IMRAN(0194552664)

any furter info, kat http://www.carlist.my/listings.php?id=239811

Wednesday, October 13, 2010

Women

WOMAN'S PERFECT BREAKFAST

She's sitting at the table with her gourmet coffee.

Her son is on the cover of the Wheaties box.

Her daughter is on the cover of Business Week.

Her boyfriend is on the cover of Playgirl.

And her husband is on the back of the milk carton.



Keep reading-they get better!!!

Monday, October 11, 2010

Gaming tool giveaway.



Kepada peminat game luar sana, kt cn ade gaming tool dari Razer percuma utk anda jika anda lyk...hehe...

Ni prize die klu mng...

Take up the challenge today.

1st place to 3rd place Razer Gaming Keyboard of your choice.

4th to 6th place Razer Gaming Mouse of your choice.

7th to 10th place Razer Gaming Headset of your choice.

Nk join, sng je...Register kt SINI...pstu korg hanye perlu publish korg punye link...maknenye, nk cri referral la...

Tarikh tutup sblum 28 oktober 2010..

jom join ramai2...

The English language on 'UP'



Lovers of the English
language might enjoy this. It is yet another example of why
people learning English have trouble with the language.
Learning the nuances of English makes it a difficult
language. (But then, that's probably true of many
languages.)

There is a two-letter word in English that
perhaps has more meanings than
any other two-letter word, and that word is 'UP.' It
is listed in the dictionary as being used as an [adv],
[prep],
[adj], [n] or [v].

Sunday, October 10, 2010

Award from Rush-D


Waaa...dapat award lagi...hehe...TQ rush-d sebab tag shino...

1) Nama blog ada buat masa ini?
Shino VS Yoona

2) Anda rasa blog anda hebat?
rasenye, bese je...kn2..ehehe...

3) Benda yang anda sayang?
benda ek...emm...handset plg syg sbb hnya satu2nye main alat tuk communicate dgn Yoona..hehe..2nd lptp...harta pusaka byk dlm lptp ni...hehe...

4) Anda tengok waktu dekat mana?
henset dan jam dinding..klu ade jam dinding berhmprn la..hehe..

5) Web sesawang yang selalu anda jenguk?
facebook, bloogger opcos, email yahoo, gmail n msn, mangastream, bleachexile...

6) Letak 3 hingga 5 blog yang anda rasa "Blog Hebat"
btul kate rush-d...smua blog hebat...ade ke unikn trsendiri...

nk tag spe ek cn...emm...

1 kompem ayemm...ahaha...

2 robot...

3 nadia...

4 emmm x tau da nk tag spe...amik jela..hehe...

Thursday, October 7, 2010

The best Presentation of Happy Life





Wednesday, October 6, 2010

Lewat 1 bulan

Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. pada suatu malam si
isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata, " ayang,
period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita
kena gi check kat doktor."

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk
tidak emberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gumbira ini sehingga
ianya benar2 pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini di datangi oleh pegawai dari TNB kerana
terdapat tunggakkan dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka. Pegawai
TNB tu pun berkata " ini rumah En. Mahpus ker?" "iya, saya ni isterinya.
ada apa encik"

Pegawai TNB tu pun berkata, " Puan, ni dah sebulan lewat, saya dah tak
boleh tunggu ni, nanti boss saya marah."

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas balik cakap pegawai TNB
tu." APA??? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni sebulan lewat???"

Tuesday, October 5, 2010

Exercise, doctor's recommendation



Neck Exercise
A doctor advises his patients to exercise their neck by just reading this message.

In the end, all patients go home happily without asking the doctor for any medications. 'It is very effective,' said the doctor.
'All my patients never come back to me again.'

Friday, October 1, 2010

British English vs. Malaysian English

This entry was given to me by one of my friend Yasohtha...

Who says our English is teruk? Just read below - Ours is simple, short, concise, straight-to-the-point, effective etc.

WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS
Britons: I'm sorry, sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you.

Malaysians: No stock.

RETURNING A CALL
Britons: Hello, this is John Smith. Did anyone call for me a few moments ago?

Malaysians: Hello, who call?


ASKING SOMEONE TO MAKE WAY
Britons: Excuse me, I would like to get by. Would you please make way?

Malaysians: S-kew me.

Thursday, September 30, 2010

Main kutu HARAM?


Pepagi ni (29/9/10), bukak radio sambil menyiapkan assignment. LAYANNN~ Pastu deejay2 pom bersuara. Topik yg diuar2kan tu sgt mengejutkan la. cik Yuna xtahu menahu kisah yg dilaporkan. Topik tu tajuknya main kutu ni HARAM. Deejay2 tu cakap tajuk akhbar. cik Yuna pom carik la akhbar mane yg dicakap2kan tu. Akhirnya jumpa gak la. Macam ni la lebih kurang artikelnya:

KUALA LUMPUR - Aktiviti main kutu yang popular di Malaysia dan banyak dianjurkan secara kecil-kecilan di kalangan masyarakat di negara ini sejak dahulu lagi rupa-rupanya salah di sisi undang-undang.

Ramai yang tidak menyedari hakikat itu. Mengikut undang-undang, tidak ada individu mahupun syarikat di negara ini dibenarkan menganjurkan pelaburan wang kutu termasuk aktiviti mengutip wang orang lain bagi tujuan membina rangkaian perniagaan.

Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah berkata, kegiatan itu dilarang mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.

Wednesday, September 29, 2010

Kena tag?

Ni second time kn tag...First time si ayeem yg tag ak...tp x smpt la plak nk join sbb contest da hbs...hehe...Kali ni, miera lak tag ak...TQ...Kn jwb smua solan ni ke?Klu x jwb, bleh?hehe...grw je..ok2...lets c...

1.Name one person who made you laugh last nite??
Yoona...ske sgt knkn ak...

2. What were u doing 1 hour ago?
Mkn mee bandung kat aisyah restaurant(ayeem n robot tau tmpt ni)...

3. What was da last thing u said out loud?
Hahaha!!!Ak ske sgt ketawa smpe Oury(ayeem tau spe die ni) gelar ak the laughter...huhu...

4. Where's da next place you're going to?
Futsal court...Kjp lg nk men futsal...

Why guys like girls


This entry also from my friend Zen Chan..

Here are a few reasons
why guys like girls:


1. They will always smell good even if its just shampoo

2. The way their heads always find the right spot on our shoulder

3. How cute they look when they sleep

4. The ease in which they fit into our arms

5. The way they kiss you and all of a sudden everything is right in the world

6. How cute they are when they eat

7. The way they take hours to get dressed but in the end it makes it all worth while

Monday, September 27, 2010

Statement of love


This entry e-mail to me from my friend Zen Chan.

Article 1:
Statement of Love: The Kiss


1. Kiss on the hand
I adore you

2. Kiss on the cheek
I just want to be friends

3. Kiss on the neck
I want you

4. Kiss on the lips
I love you

5. Kiss on the ears
I am just playing

Saturday, September 25, 2010

Happy birthday Yoona.



Instruction: Click n hold open then move cursor to left to flip the card.

Fuh...

Akhirnye siap gk...

Yoona,

Sorry lambat siap...Ade mslh ckt time under development 2...hehe...
Hadiah utk yoona...

Kalau nk pos kad, da lmbt da...So, shino wt la digital kad utk yoona...

Harapan shino,

Harap2 yoona suke kad ni...
Semoga panjg umor, murah rezeki n bahagia sntiasa...
Shino akan jg yoona sebaiknye...

InsyaAllah...

Wednesday, September 22, 2010

My adsense account has been disabled?



What the....

Terkejut shino pagi tadi bile bukak gmail, ade e-mail dari adsense cakap account adsense shino da disable....Aduyai...

E-mail die cmmni...


This message was sent from a notification-only email address that does not
accept incoming email. Please do not reply to this message.
---------------------------------------------------------------

Hello,

After reviewing our records, we've determined that your AdSense account
poses a risk of generating invalid activity. Because we have a
responsibility to protect our AdWords advertisers from inflated costs due
to invalid activity, we've found it necessary to disable your AdSense
account. Your outstanding balance and Google's share of the revenue will
both be fully refunded back to the affected advertisers.

Tuesday, September 21, 2010

Malware mnyerang blogger


Kepada para blogger skalian.
Hati2 dgn malware ni.
Klu gune google chrome browser, warning ini akan muncul. Klu warning camni, die ckp blog ni host malware, ade script a.k.a coding dlm blog ni perlu di buang. Contohnye gadget y korang add 2, ade add html code @ js code, link y korg amik ni dari website y mnyebarkn malware.

Monday, September 20, 2010

Karangan Terbaik UPSR 2007

Cerita ni di e-mailkn kepada shino oleh seorang kawan shino. Entah dari mne die dpt. Ade jugak budak darjah 4 wat karangan cam ni. Jom kite bace.


Karangan budak darjah 4

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Sunday, September 19, 2010

Racing car.



Instruction : Click game to play.
Control : up, down, left and right keyboard.

Satu lagi game da siap. Jom la pakat main ramai2. Game ni men lumba keta je. One player only. Tp ade time la. Ade 10 lap yg perlu di habiskn. Game ni hanye untuk suke2 je.
kite tgk spe y bleh hbs 10 lap plg cpt.

Source code credit to Navdeep and Navin.

Friday, September 17, 2010

Menu, Main banner, Small banner.



Post ni shino nak bitau cikit pasal menu button, banner besar yang atas tu ngan banner kecik tu.

Banner besar tu, shino buat gune adobe flash cs4. Smua grafik tu, edit gune photoshop je. Efek cursor tu, gune coding actionscript 3.0. Ade la coding die. Animation die cam efek silau, mata kartun brkelip n tulisan fade in, fade out tu, gne basic animation flash tu je. Tuk efek silau tu, gune masking je. Tuk cursor 2, gune coding oop programming ckt. Calling function je. Pastu klu klik banner tu, efek cusor tu, die tukar color kn. Tu gune coding random get function je.

Banner kecik tu plak, shino buat gune adobe flash cs4 jugak. Smua animation tu gne basic animation dlm flash gk. Yang love terbang tu, ade tu efek. Fisrt efek terbang tu. Efek terbang tu gune animation bese tp tmbh ckt gne guide nk bgi love tu terbang ikut line. Second efek tu, gune fade in, fade out je. Button tu, gune URL request punye function je nk bagi die pergi ke link len. KLu nk bg die bkk link kt new tab, pkai je _blank punye coding. Efek button tu, gne musking ngan animation bese je.

Main menu tu plak. shino gune adobe flash cs4 gk. hehe. Button 2, shino gne efek button biasa je. Tuk cartoon 2 ikut ke mne cursor pergi, gune skill easing kt. Hahaha. Main menu ni, 100% flash. Edit gambr ni pun dlm flash je.

Guest : Npe shino x wt jual banner ke, jual animation ke..

Shino : Haha... Shino ni busy ckt orgnye(Busy la sgt--Curi ayt ayeemayam.com)..

Guest : Klu saya nk tempah banner dari shino ni bleh?

Shino : Mungkin bleh, mgkin tidak. Hahaha...

Guest : Camne kalau saya nk jugak suruh shino wt banner.

Shino : Degil btul la. Haha. Shino tgk keadaan dlu la. Klu shino busy, shino x amik la, tp klu shino free, mgkn akn dipertmbgkn. Shino ni sbnrnye, sje2 je nk memain dgn flash ni. Bukan serious sgt. Seadar suke2 n isi mse lpg je(td ckp bzz). Hahaha....

Tuesday, September 14, 2010

Planing is important




Planning is important?

MUST READ

One Night 4 college students were playing till late night and could
not study for the test which was scheduled for the next day.
In the morning they thought of a plan. They made themselves look as
dirty with grease and dirt. They then went up to the Dean and said
that they had gone out to a wedding last night and on their return the
tire of their car burst and they had to push the car all the way back
and that they were in no condition to appear for the test.
So the Dean said they could have the re-test after 3 days. They
thanked him and said they would be ready by that time.
On the third day they appeared before the Dean, the Dean said that as
this was a Special Condition Test, all four were required to sit in
separate classrooms for the test. They all agreed as they had prepared
well in the last 3 days.

Funny classroom dialogue


TEACHER: Maria, go to the map and find North America.
MARIA: Here it is!
TEACHER : Correct. Now class, who discovered America?
CLASS : Maria!

TEACHER : Why are you late, Frank?
FRANK : Because of the sign.
TEACHER : What sign?
FRANK : The one that says, "School Ahead, Go Slow."

TEACHER: John, why are you doing your math multiplication on the floor?
JOHN : You told me to do it without using tables!

TEACHER : Glenn, how do you spell "crocodile?"
GLENN : K-R-O-K-O-D- A-I-L"
TEACHER : No, that's wrong
GLENN : Maybe it s wrong, but you asked me how I spell it!

Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raya!!!



Jika kesilapan semalam belum terampun, Maafkanlah,

Jika kesilapan hari ini menyakitkan, Harap lupekanlah,

Jika kesilapan esok mendatang, Jangan di bawa ke akhirat.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Maaf Zahir dan Batin,

Tulus Ikhlas dari shino and yuna.

Monday, September 6, 2010

Iklan raya TV3

Entry kali ni dtgnye dari sorang kwn yg di emailkn kpd saya pagi tadi. Mari kite sama2 baca email ni...

Iklan ini diterbitkan oleh Pengarah Kreatif TV3, Douglas Khoo Hong Seng dengan kos penerbitan RM200,000 dan banyak menggunakan teknik janaan pengimejan komputer (CGI)
Penerangan jelas promo iklan aidilfitri tv3! Sesat lagi menyesatkan
Kebenaran di sebalik penipuan dan kebetulan.

Iklan-iklan Aidilfitri yang dipaparkan oleh sebuah saluran televisyen terkemuka Malaysia, TV3 setiap kali mendapat sambutan hangat dan komen yang memberangsangkan oleh para penonton dari segi kualiti dan mesej yang disampaikan selain daripada iklan yang dikeluarkan oleh Petronas. Hinggakan ada yang tertunggu-tunggu di kac televisyen setiap kali musim perayaan hampir tiba semata-mata untuk menunggu iklan-iklan ini disiarkan. Namun Iklan Aidilfitri 2010 tampil dengan membawakan 1001 kelainan. Apakah yang lainnya? sila lihat sendiri videonya di link ini:

YouTube - Iklan Aidilfitri TV3 2010 Macam Krismas?.flv

Sunday, September 5, 2010

Addicted to blog.



How much you addicted to blog?

Always open your blog website?

Always refresh your blog?

Always doing blogwalking?

Always post new post in your blog?

Always greet your new follower?

Always asking your friends to click your ads?

Always customize your blog?

Yes!!

I am addicting to blog...

Thanks my friends for following me...

Saturday, September 4, 2010

Did I Marry The Right Person...

Those who are still single may learn something from here...


Those who are already married may take it as a guideline to improve your marriage & relationship ...

MY FRIENDS, PLEASE READ


DID I MARRY THE RIGHT PERSON?

During one of our seminars, a woman asked a common question. She said, "How do I know if I married the right person?"
I noticed that there was a large man sitting next to her so I said, "It depends. Is that your husband?"
In all seriousness, she answered "How do you know?"

Let me answer this question because the chances are good that it's weighing on your mind.

Merdeka!!!



Selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan yang ke-53. Merdeka ertinya bebas. Alhamdulillah aku lahir di bumi Malaysia yang merdeka ini. Dapat merasai keamanan yang berpanjangan. Bebas melakukan apa sahaja selagi tidak menyalahi undang-undang. MERDEKA!!!
MERDEKA!!!
MERDEKA!!!

Wednesday, September 1, 2010

My first develop game ever.: Mecca to Medina :.

Before you play this game, please read the instruction on question icon carefully. If not, you will not understand the game.

Description :

Mecca to Medina online game is a riveting adventure game in which it needs the player to plan the strategic use of resources to complete the routes between cities to gain success. Every roll of the dice creates challenges while playing the game and competition occurred among the players to which it contributed to a more fun and excitement throughout the game.

This game is basically the interpretation of history during the Golden Age of Islam where travelers could journey from city to city without border restrictions or pasport requirements. It is a Muslim online game which embedded with Islamic values to be shared with and cherished by all.

How to play :

Read the instruction..:P

Where to play :

Just click the image.

Note: Please give your comment about the game. I and my team will consider you comment and will make a change if possible.:)

Chessmaster


During Browsing the internet, searching for the content of my research, I found this article.




.-------------.
( CHESSMASTER )
'-------------'
[RATING]
2724

[BIOGRAPHY]
The Chessmaster's exact origins are shrouded in mystery, but it is believed
that he was created in a top-secret chess laboratory from bits and silicon.
His wise and kindly presence has presided over the finest chess program in
the world since 1986.

[SYLE]
Chessmaster 10th Edition is powered by version 3.33 of The King chess engine.
On this system, Chessmaster is rated at 2724 U.S.

Thursday, August 26, 2010

Study exercises to avoid sleepiness

1) As a warm up, let's do some TaiChi..

2) Follow like this to ease your
neck & shoulder pain

3) Wa..wa.. aaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...